úterý 28. října 2008

Vláda Srí Lanky zajišťuje bezpečnost

Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa se sešel s opozičním vůdcem Ranilem Wickremesinghem, aby ve společné diskuzi projednali současnou situaci v zemi, ale také aby našli společné řešení nejen s politickými stranami, ale i s Indií.

Prezident informoval Wickremesingha o humanitární pomoci, jež je poskytována civilistům, o zásobách pro ně a také o operacích pro odzbrojení LTTE, obnovení míru, demokracie a stability. Prezident rovněž informoval opozičního vůdce, že je blízko spolupráce s Indíí při řešení této situace, a to po telefonní diskuzi s indickým premiérem. Bližší informace o možné spolupráci zatím ale nejsou známy. Navíc Indie už dříve prohlásila, že se na Srí Lance nehodlá angažovat.

Další s kým se prezident sešel byl vůdce TULF (Tamil United Liberation Front) V. Anandasangaree. Diskutovali o aktuální situaci v severních oblastech, ale také o politickém vývoji v jižní Indii. Podle zdrojů informoval vůdce TULF prezidenta Srí Lanky o opatřeních, která by byla na místě, aby byla zajištěna bezpečnost civilistů, kteří jsou v současnosti vysídleni.

Vůdce TULF prezidentovi dále poradil, ať se spojí s ministrem Tamil Nadu a vysvětlí mu nynější situaci. Zároveň sám Anandasangaree požádal ministra Tamil Nadu, aby vládě Srí Lanky pomohl a nezhoršoval situaci.

Vyjádřil se také vůdce LTTE Prabhakaran. Ten připustil, že vládní bezpečnostní síly se již dostaly do klíčových oblastí LTTE. Vyjádřil také politování nad postojem Indie (mimo Tamil Nadu), která se podle něj doslova distancuje od tamilského problému. Zároveň obvinil vládu Srí Lanky z genocidního útoku na Tamily a také na všechny civilní obyvatelé tamilských oblastí. Také prohlásil, že armáda čelí těžkým ztrátám, právě v souvislosti s útoky na severu. Podle něj sice srílanské síly zaútočili na politické ústředí LTTE, ale k poškození nedošlo. Prohlásil, že nechtějí provádět útoky na nevinné sinhálské civilisty, ale pouze bojují za osvobození tamilských lidí.

Zdroje:

President assures safety of Wanni displaced civilians [online]. 2008 [cit. 28.10. 2008]. http://www.defence.lk/english.asp

President briefs Opposition Leader on current situation [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.news.lk/

LTTE chief V Prabhakaran speaks out [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.rediff.com/

TULF requests Tamil Nadu Chief Minister to help government of Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.colombopage.com/


1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.