pátek 3. října 2008

Jaké jsou bezpečnostní problémy Srí Lanky?

Tento blog se bude zabývat bezpečnostně - politickou situaci na Srí Lance. Blog je vytvořen pro seminář na Ostravské Univerzitě, který se zabývá SG problémy Asie a Oceánie. V rámci semináře zde bude každý týden publikovaná jedná zpráva zabývající se danou problematikou.

Demokratická socialistická republika Srí Lanka (dále jen DSRSL) je stát na ostrově Cejlon v indickém oceánu. Cejlon se nachází na jihovýchodní straně výběžku indického subkontinentu. Indický subkontinent od ostrova Cejlon odděluje úžina Palk.

V DSRSL žije, dle statistického úřadu DSRSL, který vychází z posledního sčítání lidů a domů z roku 2001, 18 797 257 obyvatel.

Etnické složení obyvatelstva, dle statistik z roku 2001 statistického úřadu DSRSL, kdy se vycházelo ze statistického šetření v 18ti správních celcích DSRSL: 82% obyvatelstva tvoří Sinhálci; 4,3% Srí Lanští Tamilové; 5,1% Indičtí Tamilové; 7,9% Srí Lanští Morové; 0,3% Malajci; 0,2% občané evropského původu; 0,2% jiné etnické skupiny.

Dle vyznání jsou Srílančané rozdělení takto, na základě statistik z roku 2001: 76,7% obyvatelstva vyznává buddhismus; 8,5% obyvatel jsou muslimové; 7,8 % obyvatel vyznává hinduismus; 6,1% obyvatel se hlásí k římsko-katolické církvi; 0,9% jsou ostatní křesťané. Obecně platí že majoritní společnost Sinhálců se hlásí k buddhismu, Tamilové vyznávají hinduismus, Morové jsou muslimové.

DSRSL roku 2008 je zmítaná občanskou válkou, ve které proti sobě stojí vládní vojska, podporovaná majoritními Sinhálci proti Tamilům v čele s LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), kteří se snaží si silou zajistit větší autonomii, a nebo nezávislost.

Tento konflikt sužuje Srí Lanku již od roku 1972. Obě etnika žijí na ostrově skoro tisíc let, jejich nesnášenlivost byla vyvolaná problémovým soužitím dvou národu s odlišným jazykem, náboženstvím a odlišnou koncentraci v jednotlivých regionech vedle sebe. Ačkoliv by se tento konflikt mohl jevit jako etnická válka v dnešní době je problém spíše soci-ekonomický.

Tamilové vedle svých územních nároků, cítí vůči Sinhálcům ekonomickou a sociální křivdu. Majoritní společnost má Tamily za "druhořadé občany", kteří by měli vykonávat podřadné práce.

Další příčinou neochotou k mírovému řešení konfliktu, může být i to, že více jak tři desítky let trvající konflikt, vytvořil prosperující válečnou ekonomiku, zaměstnávající tisíce lidí. Například na převážně zemědělském jihu představuje pro mladé Sinhálce práce pro armádu jistotu nadprůměrného příjmu.

Jak řešit tento konflikt? Po nastolení případného příměří, je nejdůležitější, aby Tamilové začali důvěřovat majoritním Sinhálcům, kteří by se je měli naučit respektovat a přestat s jejich diskriminaci. Toto se však stěží odehraje přes noc, proto je důležité, aby byly do oblasti vyslané mezinárodní mírové jednotky pod záštitou OSN.

Znovu obnovení zničených oblastí a jejich ekonomické využívání může zaměstnat masy Tamilů, které pak nebudou mít potřebu svou zoufalou životní situaci řešit se zbraní v ruce.

Žádné komentáře: