sobota 25. října 2008

Indie respektuje suverénní státy.

Indická vláda odmítá vměšovat se do vnitřních záležitostí Srí Lanky. Zakročení proti srílanským vládním vojskům po indické vládě požadovali představitelé indického svazového státu Tamil Nadu (viz článek: Vedení Tamil Nadu vyjádřilo svou podporu Tamilům na Srí Lance. – z 9. 10. 2008.).

Po prohlášení premiéra Indie Manmohana Singha, že jeho vláda má obavu o vystupňování konfliktu mezi vládními vojsky a LTTE na Srí Lance a ztrát na civilním obyvatelstvu. Premiér však nevidí řešení ve vojenském vítězství nad LTTE, ale v jednání všech politických subjektů na ostrově. Indická vláda respektuje suverenitu Srí Lanky a legitimitu její vlády. Dále vyzval k respektování lidských práv a menšin, zvláště té Tamilské.

Poslanec indického parlamentu za stranu DMK (Dravida Munnetra Kazhagam) Kanimozhi rezignoval v reakci na rozhodnutí ostatních stran účastných v indickém parlamentu Rajya Sabha, které dle jeho názoru dostatečně nezakročily proti útokům vůči Tamilům na Srí Lance.

Tamilské strany diskutovali o rezignaci z Parlamentu v následujících dvou týdnů na setkání v hlavním městě Tamil Nadu v Chennai, kterého se zůčastnili představitelé DMK, MDMK, Congressu a Leftu. Toto je však vnímáno jako politické gesto se zřetelem na blížící se termín voleb.

„Pokud budeme zasahovat do vnitřních věcí Srí Lanky, potom můžeme očekávat, že ostatní země budou zasahovat do vnitřních záležitostí Indie a to by ohrozilo svrchovanost země,“ prohlásí vůdce opoziční strany v Tamil Nadu AIADMK (All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam) Jayalalithaa Jayaram. Dále podpořil vládní politiku a poukázal na to, že DMK používá tamilský nacionalismus k tomu, aby si zajistil politickou podporu v Tamil Nadu.

Indie bude muset pojmout mnohem více uprchlíků ze Srí Lanky, v této chvíli je již v indickém svazovém státě Tamil Nadu na 75 000 Tamilů ze Srí Lanky.

Svět a Indie, v dnešní době zainteresovaní ve „válce proti teroru“, jsou omezení v možnostech, jak zasáhnout proti boji vládních jednotek s LTTE na Srí Lance. LTTE je totiž v Indii zakázaná jako teroristická organizace.

V posledních pár týdnech, s tím jak se zvýšil tlak srílanských vládních vojsk, vzrostl soucit a nesouhlas Tamilů v Tamil Nadu s utrpením civilního obyvatelstva na severu Srí Lanky. Nesouhlasí s tím, že Indie dodává srílanským vzdušným silám radary.

Podpora Tamilů z Tamil Nadu, byla s povděkem přivítaná ze strany LTTE, ačkoliv tato podpora nebyla v žádném případě vyjádřena LTTE, ale srílanským Tamilům.

Politický šéf tygrů (LTTE), řekl: „Jsme povzbuzení podporou vyjádřenou politickými představiteli Tamil Nadu vůči lidu Tamilského Ilámu v boji za jejich práva uprostřed dělostřelecké palby.“

Naproti tomu Wimal Weerawamsa z NFF (National Freedom Front) v Kolombu vyzval Rajapakseho vládu k tomu, aby pokračovala s armádní kampaní a nepodlehl mezinárodnímu tlaku. „Toto je poslední možnost, žádné vládě se zatím nepovedlo zničit LTTE, tato možnost by neměla být promarněná,“ řekl Weerawansa.

Zdroje:

India respects Sovereign Nations- ruling congress informs TN
[online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.lankanewspapers.com/news/2008/10/33650.html>.

Break diplomatic relations with Sri Lanka: Vaiko tells India
[online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=27201>.

Lanka crisis: Pressure piles up on PM [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://timesofindia.indiatimes.com/India/Lanka_crisis_Pressure_piles_up_on_PM/articleshow/3599710.cms>.

Sri Lanka: Manmohan expresses concern [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.hindu.com/2008/10/16/stories/2008101657640100.htm>.

India cannot interfere in Lanka - Congress [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.dailynews.lk/2008/10/16/news01.asp>.

Fast and Protest Meeting in Chennai Organised by the CPI [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://tamilinsight.org/mydesk/blog/fast-and-protest-meeting-in-chennai-organised-by-the-cpi/>.

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
zpráva je v pořádku. Jediné, co mi nebylo jasné: "V posledních pár týdnech, s tím jak se zvýšil tlak srílanských vládních vojsk, vzrostl soucit a nesouhlas Tamilů v Tamil Nadu s utrpením civilního obyvatelstva na severu Srí Lanky. Nesouhlasí s tím, že Indie dodává srílanským vzdušným silám radary." Poslední věta je Vaše myšlenka či citace? Osobní komentáře uvádějte pod zprávu, citace citujte dle normy. Přeji Vám mnoho dalších úspěšných zpráv. Pěkný den. Mgr. Aleš Ottmár