pátek 7. listopadu 2008

Srí Lanka - situace v 21. století a současnost

Vyřešení konfliktu na Srí Lance se jeví jako téměř nemožné. Naděje vkládané do mírových jednání vyšly naprázdno. Naopak, po vypovězení příměří srílanskou vládou a zahájení ofenzívy proti LTTE je situace nejkritičtější za posledních několik desetiletí.

Mírová jednání
Prezidentka Kumáratungová a vůdce LTTE Prabhákaran v únoru 2000 požádali norskou vládu o pomoc při mírových jednáních. I přesto se na ostrově dále bojovalo, v květnu dokonce začala nová ofenzíva LTTE. Tygři se snažili znovu ovládnout Džafnu. Vládním jednotkám se za vojenské podpory Indie, Pákistánu a Číny podařilo Džafnu ubránit. 21. prosince 2000 vyhlásili LTTE jednostranné příměří, ale v dubnu 2001 se opět začalo bojovat.

Po mnoha měsících snah norské vlády mezi sebou vláda Srí Lanky a LTTE 22. února 2002 uzavřeli tzv. Memorandum porozumění, které znamenalo příměří. Byla ustanovena Srílanská monitorovací mise, jež dohlížela na příměří, otevřela se silnice A9 spojující sever a jih ostrova.

Od září 2002 do dubna 2003 proběhlo 6 vyjednávacích kol. Při prvním jednání 16. – 18. září 2002 na námořní základně Sattahip v Thajsku byl stanoven společný postup humanitární rekonstrukce severu a východu ostrova. Druhé jednání konané 31. října – 3. listopadu 2002 v Nakhorn Pathom v Thajsku poté řešilo zřízení podvýborů zaměřených na humanitární a politické otázky.

Obrat LTTE
Ve třetím mírovém jednání došlo k zásadnímu obratu. Konalo se 2. – 5. prosince 2002 v norském Oslu a LTTE zde přistoupili na návrh federativního uspořádání v rámci sjednocené Srí Lanky. Další schůze konaná 6. – 9. ledna 2003 v Thajsku se opět zaměřila na humanitární pomoc.

Krize při jednáních
Během konání páté schůze (7. – 8. února 2003) v německém Berlíně došlo k útoku srílanského námořnictva na loď LTTE. Při útoku zemřeli 3 muži Mořských tygrů (námořní křídlo LTTE). V důsledku této události se další vyjednávání zkrátilo. Těsně před další schůzí bylo zabito dalších 11 příslušníků LTTE při střetech na moři. I přesto jednání pokračovala a 18. – 21. března se uskutečnila šestá schůze v japonském Hakone, kde se strany dohodly na rozšíření mandátu Srílanské monitorovací mise. Nadále ovšem pokračovali námořní konflikty a proto 21. dubna 2003 LTTE vyjednávání pozastavili. Pozvání na další konferenci Tygři odmítli. Poté jim byla nabídnuta změna ústavy, která by LTTE zajistila jako prozatímní regionální vládě kontrolu na severu země. Tygři tuto nabídku nepřijali.

I přesto nadále platilo příměří. Poté co ostrov zasáhla vlna tsunami v prosinci 2004, byly veškeré politcké záležitosti odloženy. V rámci humanitární pomoci spolu obě válčící strany začaly spolupracovat. Později se situace vrátila do starých kolejí.V listopadu 2005 se stal prezidentem Mahinda Rajapksa a LTTE se rozhodli nadále nejednat o mírovém procesu. Ačkoliv bylo stále vyhlášeno příměří, na ostrově se bojovalo.

Ofenzíva armády
V prosinci 2006 vláda Srí Lanky vyhlásila pokus o osvobození východních provincií z moci LTTE a použití veškeré síly k poražení Tygrů na severu. Na počátku roku 2007 se proto rozjela velká ofenzíva armády. V průběhu roku 2007 se armádě postupně podařilo osvobodit Východní provincii. Vláda také vyhlásila, že do konce roku 2008 počítá s kompletním zničením vedení LTTE na severu ostrova.

Rok 2008
Vypovězení příměří
2. ledna 2008 srílanská vláda oficiálně odstoupila od dohody o příměří. To vyvolalo negativní odezvu od přispěvovatelů na mírové procesy – Spojené státy, Kanada a Norsko, ale i sousední Indie. LTTE byli tímto krokem zaskočeni, ale vyhlásili, že přesto hodlají smlouvu dále respektovat.

Pokračování bojů
Brzy po svém oznámení vláda zaútočila na vozidlo, ve kterém cestoval ředitel vojenského zpravodajství LTTE. Kromě něj zahynuly další dvě osoby ve voze. O tři dny později provedli útok i LTTE. Byl zabit ministr Srí Lanky pro budování národu a to 18 km severovýchodně od Kolomba. V souvislosti s útokem se objevily spekulace o odvetě LTTE za smrt ředitele vojenského zpravodajství, které se nepotvrdily. Ukázalo se, že akce byla dlouho plánovaná jako odvetné opatření proti vládě, která nedodržuje smlouvu o příměří. Po těchto incidentech a vypovězení příměří vládou se očekávalo, že LTTE nyní zintenzívní svou činnost zejména v Kolombu.

Strategie vlády
Vláda dále pokračovala ve své ohlášené akci proti LTTE na severu, která měla vést k jejich zničení. Pro dosažení svých cílů vláda zvolila strategii intenzivních leteckých útoků a zajištění kontroly v regionu Wanni, na což měly navazovat účinné pozemní operace zaměřené ne na dobytí území, ale na narušení vojska LTTE. Strategie vlády vycházela s faktu, že moc LTTE je soustředěna v rukou 3 osob – vůdce LTTE Probhakarana, Pottu Ammana – vedoucího zpravodajské služby a Soosaie – předního představitele Mořských tygrů. Jejich zničení, podle vlády, povede ke zničení LTTE bez velkého rozsahu civilních obětí.

LTTE se zaměřili hlavně na pozemní obranu s cílem zachovat si kontrolu nad územím. Problémem se pro ně stává ztráta mezinárodní podpory, z důvodů používání teroristických praktit.

Vyjádření jednotlivých stran
V únoru prezident Mahinda Rajapaksa prohlásil, že armáda dosáhla velkého úspěchu při boji se separatisty. V březnu vydali oficiální prohlášení i LTTE. V něm přiznali obavy ze ztráty kontroly nad územím na východě a nedostatečné schopnosti čelit leteckým útokům armády. Zároveň vyjádřili politování nad postavením Indie, která svým jednáním de facto uznala válku proti Tamilům a podpořila vypovězení smlouvy o příměří z roku 2002. LTTE uvedli, že Indie nese odpovědnost za genocidu Tamilů.

I přes převahu armády si LTTE stále udržovali masovou podporu. Boje se nyní přesunuly na sever ostrova.
Také vyšlo najevo, že vláda dobyla východní území za velmi vysokou cenu – porušování lidských práv civilních obyvatel. I přes jasné důkazy vláda toto obvinění nadále odmítá.

Odpověď LTTE
Armáda získala jasnou převahu, ale odpověď LTTE na sebe nenechala dlouho čekat. 23. dubna 2008 provedli LTTE masivní útok v oblasti Mahamalai nedaleko poloostrova Džafna na severu. Armáda Srí Lanky zde ztratila více než 150 vojáků, navíc se LTTE zmocnili velkého množství zbraní a munice.

Dezinformační kampaň
Po dubnovém útoku LTTE vláda prohlásila, že ztratila pouze 33 vojáků a 43 jich bylo zraněno. Zahraniční zpravodajské služby zjistily, že počet mrtvých je minimálně 150. Navíc armáda uvedla, že zabila více než 100 vojáků LTTE, ti ale uvedli pouze 16 usmrcených. Na základě těchto a dalších nepřesných informací vlády bylo zjištěno, že Ministerstvo obrany Srí Lanky používá dezinformační kampaň, hlavně o pozemních operacích na severu ostrova. Cílem této kampaně mělo být posílení morálky vojáků armády a oslabení podpory LTTE. Podle některých kritiků vlády byly dokonce výmyslem i mnohé bitvy.
Po úderu LTTE, provalení dezinformační kampaně a celkově zhoršené situaci na severu ostrova vláda přehodnotila svůj původní plán a posunula konečný termín pro zničení LTTE z konce roku 2008 na rok 2009.

Návrh příměří od LTTE
Další období se nese ve znamení bojů a atentátů LTTE. Nečekaný krok přichází 22. července 2008. LTTE oznámili, že budou dodržovat příměří. Vláda jejich návrh zamítla s tím, že se jedná o vojenský trik LTTE, kteří jsou oslabeni a potřebují posílit.

Září a říjen ve znamení bojů a atentátů
Boje na severu nadále pokračují a situace se vyhrocuje. 9. září zaútočila dvě povstalecká letadla na základnu Vavunija, jedno z nich bylo sestřeleno. Podle agentur povstalci použili lehké letouny české výroby Zlín 143.
O den později zahájili povstalci rozsáhlou ofenzívu a zaútočili na armádní základnu na severu Kolomba, mezitím armáda bombardovala centra odporu Tamilských tygrů. Při těchto bojích také vzrůstá počet obětí na civilním obyvatelstvu.
Koncem září srílanská vláda odvolala humanitární pracovníky z oblasti bojů s tím, že již nemůže zajistit jejich bezpečnost. Veškerá humanitární pomoc tak závisí na vládě ve spolupráci s OSN.
6. října 2008 provedla LTTE sebevražedný útok ve městě Arunádhapura, při kterém zemřelo 26 lidí, mezi nimi i opoziční politik a bývalý generál Janaka Perera s manželkou. Perera v 90. letech velel operacím proti LTTE na severu Srí Lanky.
9. října 2008 se LTTE pokusili zabít ministra zemědělství. Útok byl spáchán poté, co vláda požádala parlament o navýšení rozpočtu na armádu, pro ukončení bojů s LTTE.
Koncem října se armáda dostala k městu Kilinochi, které je hlavním centrem rebelů. LTTE pak provedli další letecké útoky na armádní pozice a také na skladiště ropy a rozvodnu elektrického proudu v Kolombu.

Poslední fáze bitvy
Od 17. října nastala tzv. poslední fáze bitvy. Armáda připustila problémy, čímž dochází k prodlužování války. Navíc obvinila LTTE z použití jedovatého plynu proti armádním jednotkám, což se ale nepotvrdilo.
Poslední zprávy z války, ve které už zemřelo více než 70 000 lidí, hovoří pouze o bojích u Kilinochi. Samotní Tamilští tygři se k bojům ani k obvinění vlády z použití jedovatého plynu na svých stránkách nevyjadřují.

Komentář:

Po prostudování bezpečnostní a politické situace na Srí Lance se nemůžu ubránit dojmu, že na prvním místě už není zájem nějaké etnické skupiny, v tomto případě Tamilů, o vybudování svého státu. Na prvním místě ja hlavně politika a hlavně politici. LTTE bude bojovat ať jim vláda předloží jakýkoliv plán, byť sebelepší. Vláda bude bojovat, protože jde o prestiž. Silná vláda totiž nemůže ustoupit pro ně podřadné menšině. A tak když chce LTTE vyhlásit příměří, odmítne to zase vláda s vysvětlením, že je to jen vojenský tah. A možná, že i je, ale přesto mi jako hlavní problém u obou dvou stran nepřipadá neschopnost se domluvit, ale spíš absolutní neochota. Válka na Srí Lance už trvá více než čtvrt století a není divu, že obě strany ji už chtějí ukončit. Smutné je, že ji raději rozhodnou na bojišti než u kulatého stolu. Doplácí na to hlavně civilní obyvatelé, kteří by možná dokázali žít vedle sebe i jako dvě různá etnika - Tamilové a Sinhálci.

Komentář 2

Události prvních osmi let 21. století ve mně vzbuzují dojem toho, že vláda nemá zájem na uzavření míru s LTTE. Kdyby uskutečnila dohodu z prosince 2002, na kterou přistoupili zástupci LTTE o federativním uspořádání země ve sjednocené Srí Lance, musela by se sice smířit s rozdrobením moci a svěřením značné části svých pravomocí do rukou „nepřátel“, na druhou stranu by konflikt směřoval k mírovému řešení.
Bohužel zoufalá strategie sebevražedných útoku, jen legitimizuje vládní snahy o zničení LTTE v očích světové veřejnosti, která je od 11. 9. 2001 ve „válce proti terorismu“.
Taktika vlády poslední doby je jasná, snaží se zničit LTTE, v logice toho, že když useknu tygru hlavu, tělo zemře. Otázkou je jestli vláda nebojuje s vícehlavou saní, která dokáže, sice méně kvalitně, ale stále, žít a plivat oheň.Řešením nemůže být síla, jelikož „tamilský problém“ na Srí Lance přetrvá s posledním Tamilem na ostrově.
Tento problém se bude muset řešit i po případném vládním vítězství nad LTTE. Vláda chce dosáhnout dohody z pozice vítěze, který na dobytém území blahosklonně podrobenému nepříteli udělí pár výsad a privilegii, aby se zavděčila veřejnému mínění. Bude však záležet jakou politiku vůči tamilskému etniku v praxi uplatní, pokud se oba znepřátelené táboru začnou postupně respektovat a jeden druhému věřit mohla by se za pár let situace zklidnit.
Historická zkušenost však moc naději do budoucna nedává. A přitom si Tamilové chtějí o správě věcí na území na kterém žijí rozhodovat sami. Federativní uspořádání ostrova by mohlo vyřešit tamilský požadavek nezávislosti.
Kompromisy se musí dělat na obou stranách, proto není možné, aby v „normálním“ státě existoval nějaký typ ozbrojené složky vojenského typu, která nepodléhá vládě, LTTE by měla být odzbrojena, ze začátku však cizím vojskem, nejlépe vyslaným OSN, které by na ostrově nějakou dobu působilo, a bylo respektováno všemi stranami.


Zdroje:

FILIPSKÝ, J., et al. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Srí Lanky. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 472 s. ISBN 80-7106-647-8

Norway in Sri Lanka peace effort
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/619607.stm

Wanni is surrounded on all prongs
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].

Peace talks
[online]. 2008 [cit. 7.11.2008].

S.Lanka war seen escalating as truce declared dead
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].

Tamilští tygři bombardovali Kolombo a sever Srí Lanky
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
http://www.ct24.cz/svet/33993-tamilsti-tygri-bombardovali-kolombo-a-sever-sri-lanky/

Při sebevražedném útoku na Srí Lance zemřelo 26 lidí
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
http://www.ct24.cz/svet/31172-pri-sebevrazednem-utoku-na-sri-lance-zemrelo-26-lidi/

Srílanská armáda sestřelila letadlo tamilských tygrů [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
RAMAN, B. LTTE Loses another Major Operative [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2542.html
RAMAN, B. LTTE: Diminishing Options and Assets [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2557.html
RAMAN, B. Need for Increased Alertness Against LTTE [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers27/paper2619.html
RAMAN, B. LTTE Air Wing Strikes Again [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
gratuluji k další analýze!!! Výborně!!! Bohužel jsem na Vašem blogu nenašel druhou zprávu z regionu. Od příště píšte vždy tři zprávy. Chybějící zprávu doplňte do neděle 16.11.2008 - 23:00. Pěkný den. Aleš Ottmár