úterý 21. října 2008

Rusko slíbilo Srí Lance pomoc v boji proti terorismu

Ruská vláda schválila návrh o pomoci vládě Srí Lanky. Stalo se tak při nedávné návštěvě tajemníka ministerstva obrany Srí Lanky Gotabaya Rajapaksy v Rusku, při kterém se setkal s ruským ministrem obrany Anatolijem Serdyukovem.
Delegace Srí Lanky byla uvítána se zvláštními poctami na Rudém náměstí a v Kremlu, načež následovalo setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Zde byla dohodnuta spolupráce Ruska a Srí Lanky v boji proti terorismu. Rusko přislíbilo vojenskou techniku a vyslání svých expertů na Srí Lanku. Během diskuze také zaznělo, že Srí Lanka se chce v boji proti terorismu řídit opatřeními, která v minulosti používalo Rusko při bojích proti teroristům v Čečensku.
Srí Lance v současnosti pomáhá hlavně OSN a to v rámci Světového potravinového programu. Minulý týden se konečně povedlo dostat na sever Srí Lanky humanitární pomoc. Zásoby budou dodány i do oblastí pod nadvládou LTTE, především do oblasti okolo Kilinochchi.
Přivezeno bylo 750 tun potravin ve více než 50 nákladních automobilech. Ty jsou vysílány postupně. Jedná se zejména o rýži, pšeničnou mouku a cukr, ale také 82.500 litrů petroleje. Při prvním pokusu byl konvoj vezoucí zásoby jídla nucen vrátit se zpět, když se ocitl pod palbou. Teprve po poskytnutí záruky bezpečnosti od vlády Srí Lanky i tamilských povstalců se mohla OSN znovu pokusit potraviny dodat. Nyní je na cestě druhý konvoj, který se již nachází na severu Srí Lanky, tedy území LTTE. Mnozí civilisté jsou nyní v pasti rebelů a byli nuceni opustit svoje domovy, převážně v oblasti Kilinochchi. Ukrývají se v táborech a dokonce i v lesích. Poslední údaje hovoří o více než 200 000 civilistech.
Podle vedoucího z ministerstva zdravotnictví je v kritických oblastech zajištěno dostatečné množství léků a zdravotního materiálu, a to až do konce roku. Ministerstvo uvedlo, že tyto zásoby posílá na požádání vedoucích nemocnic. Řeší se také nedostatek specialistů v severních oblastech, proto nyní vláda projednává jakékoliv způsoby vysílání specialistů do těchto oblastí, stejně jako nabízí možnost využít, na požádání, skladovací prostory na dodaný materiál.
Poradce ministerstva zdravotnictví S. Jeganathan dále uvedl, že pacienti, kteří potřebují speciální péči, můžou využit služeb ve Všeobecné nemocnici ve městě Vavuniya, na severu Srí Lanky. Také sanitní vozy ze všech nemocnic mají dovoleno vstoupit na území ovládané LTTE.

Zdroje:

Russia pledges military technology and expertise to Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

Russia to assist Sri Lanka in its fight against terrorism [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.news.lk/index.php

Russia pledges fullest support for Sri Lanka's struggle against terror [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.defence.lk/english.asp

Food convoy takes safer route [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.dailynews.lk/

Food aid reaches Sri Lanka north [online] . 2008 [cit. 21.10.2008].
http://news.bbc.co.uk/

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
zpráva splňuje veškeré náležitosti. Pěkný den. A.O.