pondělí 6. října 2008

Vláda Srí Lanky věří v brzký konec války

Podle oficiálních prohlášení armádního velitele a vlády Srí Lanky je blízko k ukončení války, která trvá již více než čtvrt století.
Armádní pozemní jednotky jsou v současnosti necelé tři míle od města Kilihochhi, které je známé jako hlavní základna a velitelství povstalecké skupiny Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE – The Liberation Tigers of Tamil Eelam). Armáda nyní vyčkává až oblast opustí civilní obyvatelé, aby mohla podniknout letecký útok na severozápadním pobřeží.
Válka je důsledkem sporu mezi většinovým obyvatelstvem Srí Lanky – Sinhálci a menšinovými Tamilci. Ti se už od vyhlášení nezávislosti r. 1948 snaží oddělit a založit vlastní stát na severu země. Od roku 1983 vedou válku LTTE.
V poslední době se začaly boje vyostřovat. Od ledna tohoto roku již bylo zabito 7 158 rebelů, na druhé straně potvrzuje ministerstvo obrany 697 mrtvých vojáků. Jen za první říjnový víkend přitom, podle oficiálních vládních zpráv, zahynulo více než 100 rebelů, jeden voják a několik civilistů. Tyto informace vyvrací LTTE svým prohlášením, kde tvrdí, že při útocích armády zemřeli pouze civilisté. Tato zpráva se ale pravděpodobně nezakládá na pravdě.
LTTE také vzbuzují obavy, díky svým stále častějším bombovým útokům. K poslednímu došlo ve městě Anuradhapura. Při sebevražedném útoku bylo zraněno více než 80 lidí. Zemřelo více než 27 lidí, včetně několika politiků, mezi nimi i vedoucího opozice a bývalého generála Janaka Perera s manželkou. Perera byl jako generál známý kampaněmi proti LTTE.
To jasně ukazuje, že rebelové se nevzdají svého území bez boje, při kterém jsou ochotni použít jakékoliv prostředky i položit vlastní život.

Zdroje:

Sri Lanka troops kill 42 in offensive against rebels [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://timesofindia.indiatimes.com/

Sri Lanka suicide bomb kills 26 including politician [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://in.reuters.com/

Forces poised for final battle to eliminate LTTE - Army Chief [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://www.dailynews.lk/

Janaka Perera assassinated, blast kills 28 in Anuradhapura [online]. 2008 [cit.6.10.2008].

Žádné komentáře: