úterý 28. října 2008

Vláda Srí Lanky zajišťuje bezpečnost

Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa se sešel s opozičním vůdcem Ranilem Wickremesinghem, aby ve společné diskuzi projednali současnou situaci v zemi, ale také aby našli společné řešení nejen s politickými stranami, ale i s Indií.

Prezident informoval Wickremesingha o humanitární pomoci, jež je poskytována civilistům, o zásobách pro ně a také o operacích pro odzbrojení LTTE, obnovení míru, demokracie a stability. Prezident rovněž informoval opozičního vůdce, že je blízko spolupráce s Indíí při řešení této situace, a to po telefonní diskuzi s indickým premiérem. Bližší informace o možné spolupráci zatím ale nejsou známy. Navíc Indie už dříve prohlásila, že se na Srí Lance nehodlá angažovat.

Další s kým se prezident sešel byl vůdce TULF (Tamil United Liberation Front) V. Anandasangaree. Diskutovali o aktuální situaci v severních oblastech, ale také o politickém vývoji v jižní Indii. Podle zdrojů informoval vůdce TULF prezidenta Srí Lanky o opatřeních, která by byla na místě, aby byla zajištěna bezpečnost civilistů, kteří jsou v současnosti vysídleni.

Vůdce TULF prezidentovi dále poradil, ať se spojí s ministrem Tamil Nadu a vysvětlí mu nynější situaci. Zároveň sám Anandasangaree požádal ministra Tamil Nadu, aby vládě Srí Lanky pomohl a nezhoršoval situaci.

Vyjádřil se také vůdce LTTE Prabhakaran. Ten připustil, že vládní bezpečnostní síly se již dostaly do klíčových oblastí LTTE. Vyjádřil také politování nad postojem Indie (mimo Tamil Nadu), která se podle něj doslova distancuje od tamilského problému. Zároveň obvinil vládu Srí Lanky z genocidního útoku na Tamily a také na všechny civilní obyvatelé tamilských oblastí. Také prohlásil, že armáda čelí těžkým ztrátám, právě v souvislosti s útoky na severu. Podle něj sice srílanské síly zaútočili na politické ústředí LTTE, ale k poškození nedošlo. Prohlásil, že nechtějí provádět útoky na nevinné sinhálské civilisty, ale pouze bojují za osvobození tamilských lidí.

Zdroje:

President assures safety of Wanni displaced civilians [online]. 2008 [cit. 28.10. 2008]. http://www.defence.lk/english.asp

President briefs Opposition Leader on current situation [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.news.lk/

LTTE chief V Prabhakaran speaks out [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.rediff.com/

TULF requests Tamil Nadu Chief Minister to help government of Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.10.2008]. http://www.colombopage.com/


sobota 25. října 2008

Historie sinhálsko-tamilského konfliktu

Konflikt Sinhálců s Tamily není problémem posledních desetiletí, nýbrž je tu již od doby, kdy se tato dvě etnika na ostrově Cejlon poprvé potkala. Společný zájem o ostrov byl to jediné co je spolu spojovalo, jinak se lišili v jazyce i vyznání.

První zmínky o osídlení Cejlonu.

Historicky je nutno podotknout, že Sinhálci se na ostrově vyskytovali dříve, než Tamilové, nebyli však původními obyvateli ostrova, těmi byli Véddové (dle spisů Mahávansa a Dípavansa - základních zdrojů informací o srílanské historii). Véddové byli roku 504 př. n/l podrobení Sinhálci v několika vlnách ze severní oblasti Bengálského zálivu. Postupně se rozšířili po celé ploše ostrova a dali základ sinhálskému království. Roku 247 př. n/l byl přijat buddhismus od mnicha jménem Mahendra.

V průběhu 3. století př. n/l se ze sousední Indie na ostrov dostávali Tamilové a usazovali se na severu země. Sinhálská království byla vystavena opakovaným invazím a rozlehlá území ostrova se na kratší či delší dobu ocitla pod tamilskou nadvládou. Do příchodu Evropanů na Srí Lance existovala srílanská a tamilská království.

Ostrov za vlády Evropanů.

První koloniální mocnost na ostrov připlula v 16. století, a byli to Portugalci, ti však byli v 17. století vytlačení Nizozemci. Definitivně si celý ostrov podrobili až Britové, kteří v roce 1796 dobili nizozemské državy.

S nadvládou Evropanů na ostrově postupně upadalo rivalství mezi Tamily a Sinhálci. Obě strany musely čelit nové moci. Toto spojenectví však padlo po vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1948.

Nezávislost na Britském Impériu.

V novém nezávislém státě Cejlon bylo sinhálskou politickou reprezentaci prosazen zákon o zbavení občanství indických Tamilů, kteří byli na ostrov dovezení Brity z jihu Indie v 19. století jako levná pracovní síla. Dále byla prosazena sinhálština jako jediný oficiální jazyk, který definitivně izoloval tamilské obyvatelstvo.

V roce 1964 předsedkyně vlády Sirimávú Bandáranájaková dojednala dohodu mezi Indií a Srí Lankou o repatriaci 525 000 indických Tamilů do Indie a pro zbývajících asi 300 000 Tamilů garantovala občanství. Úmluva byla částečně naplněna, přibližně 350 000 Tamilů bylo deportováno a zbývajícím 150 000 bylo občanství uznáno. Tamilští obyvatelé rozpoutali sérii nenásilných protestů v odpovědi na diskriminaci.

Tamilský separatismus

V srpnu roku 1977 započaly nepokoje, přepady vlaků spojujících hlavní město Kolombo s Jápané. Tyto nepokoje zachvátily řadu oblastí se smíšeným osídlením a podle oficiálních údajů si vyžádaly životy 128 lidí, 98 Tamilů a 30 Sinhálců.

Jedním z nejzávažnějších důsledků srpnového konfliktu bylo rozšíření podpory separatistických snah mezi Tamily žijícími v zahraničí, jejichž finanční příspěvky extremistům umožnily získat moderní výzbroj a zahájit výcvik gerilových bojovníků v táborech Organizace pro osvobození Palestiny v Libanonu a Sýrii, stejně jako na základnách zřizovaných v jižní Indii a v odlehlých částech Severní provincie. Klíčovou roli při opatřování prostředků pro tamilské národní hnutí sehrála Ílámská revoluční organizace studentů (EROS), jenž navázala úzké vztahy s hnutím al-Fatáh Jasira Arafata, které Tamilům přislíbilo „veškerou pomoc“.

V roce 1978 učinila nová vláda několik smířlivých gest vůči tamilské menšině. Prvním bylo ústavní zakotvení statutu tamilštiny, prohlášené (v článku 19 ústavy z roku 1978) spolu se sinhálštinou, jež zůstávala jediným úředním jazykem, za „národní jazyk Srí Lanky“. Kromě toho článek 26 zrušil rozdíl mezi občanstvím získaným na základě původu a na základě registrace, čímž zrovnoprávnil rodilé Srílančany s přistěhovalci, a odstranil tak stigma druhořadého občanství pociťované zejména indickými Tamily. Těm navíc bylo v prosinci 1977 zvláštním zákonem přiznáno právo účastnit se voleb do místní samosprávy, z nichž byli plantážní dělníci doposud vyloučeni.

Pogromy.

Roku 1981 při shromáždění na podporu kandidátů TULF (Tamil United Liberation Front) ve volbách do místní samosprávy, někdo zahájil palbu do davu (údajně vůdce marxisticky orientované Lidové osvobozenecké organizace Tamilského Ílamu, PLOTE, Umá Mahéšvaran), při tomto útoku byli zabiti dva policisté a další dva byli zranění. V reakci na tento útok vytáhli do ulic města příslušníci bezpečnostních sil, ti ničili a zapalovali obchody, obytné domy i zaparkovaná vozidla. Hlavním terčem útoku se staly kanceláře TULF, redakce listu Ílanádu, ale především chlouba jápanéských Tamilů, místní veřejná knihovna.

Násilí se dále rozšířilo i do Východní provincie a do kandyjských hor, na čajové plantáže, odkud bylo nuceno uprchnout před rozlícenými davy Sinhálců na 15 000 indických Tamilů. Oficiální zdroje uvádějí, že pogromy si vyžádaly více než stovku obětí na životech a vyhnaly z domovů v převážně sinhálských oblastech přes 50 000 tamilských usedlíků.

Vzhledem k připravované návštěvě britské královny na ostrově učinil prezident Džajavardhana pokus o urovnání situace u jednacího stolu. TULF při rozhovorech požadovala zřízení mezinárodní komise k vyšetření květnových a červnových nepokojů, potrestání viníků, přehodnocení „standardizačního“ systému přijímání na vysoké školy a přeměnu okresních rad v účinný nástroj decentralizované státní správy na regionální úrovní. Žádala rovněž, aby mezi policisty sloužícími na tamilských územích bylo zvýšeno zastoupení Tamilů nejméně na 75% (doposud byla z 8000 příslušníků policejního sboru nasazených v oblastech osídlených převážně Tamily pouhá desetina tamilského původu).

Po vleklých jednáních prezident veškeré požadavky kromě mezinárodní vyšetřovací komise přijal a TULF se na oplátku zavázala vyhlásit moratorium na požadavek samostatného státu, odvolat bojkot parlamentu a účastnit se pravidelných schůzek s prezidentem k posouzení úrovně „mezirasových vztahů“. Záhy však bylo zřejmé, že vláda žádný z přijatých závazků nehodlá dodržet, a příslušníci radikálního křídla TULF, nespokojení s politikou Amirtalingamova vedení, v květnu 1982 ze strany vystoupili a ustavili odštěpeneckou Osvobozeneckou frontu Tamilského Ílamu (TELF).

Začátek války.

V noci z 23. na 24. července 1983 připravilo komando Tygrů osvobození Tamilského Ílamu (LTTE) pod velením samotného šéfa organizace V. Prabhákarana léčku, při níž v místě zvaném Tirunelvéli poblíž Jápanéské univerzity přišlo o život třináct členů vojenské patroly. Byl to první útok takového rozsahu proti vládním jednotkám rozmístěným na poloostrově Jápané, jimž „Tygři“ vyhlásili válku jakožto okupační armádě.

Zpráva o teroristickém útoku separatistů a pohled na zohavená těla mezi místním sinhálským obyvatelstvem vyvolaly přímo protitamilskou hysterii. V příštích dnech hlavní město zcela paralyzovaly běsnící davy vyzbrojené noži, železnými tyčemi a nádobami s benzínem, jež cíleně napadaly příbytky, obchody a provozovny Tamilů, vylupovaly je a vypalovaly a jejich majitele často nelítostně vraždily.

Útoky se soustředily na čtvrtě s největší koncentrací tamilských usedlíků, především na Vellavattu, jež téměř celá lehla popelem. O tom, že pogromy byly předem připravené a dobře organizované, svědčí skutečnost, že útočníci měli k dispozici seznamy voličů s přesnými adresami. Z Kolomba se násilnosti rozšířily i do dalších míst s velkou koncentrací srílanských Tamilů a plantážních dělníků indického původu. Nepokoje si vyžádaly podle nezávislých odhadů 2000 obětí na životech, počet lidí vyhnaných ze svých domovů ze svých domovů a donucených hledat útočiště v uprchlických táborech dosáhl 80 – 100 000.

Vlna protitamilských pogromů na Srí Lance vyvolala bouřlivou reakci zejména v sousedním Tamilnádu, k jehož břehům začaly proudit tisíce uprchlíků (jejich počet přesáhl 120 000). Po celém svazovém státě uspořádaly protestní pochody a demonstrace. Ústřední indická vláda se tak ocitla pod tlakem. Nabídla proto sehrát roli prostředníka s cílem dostat znepřátelené strany k jednacímu stolu a hledat politická řešení. Zároveň však indická tajná služba RAW započala na utajených základnách na jihu Indie s výcvikem a vyzbrojováním tamilských separatistů.

Vzestup LTTE.

Hegemonii mezi separatistickými organizacemi si postupně vydobyli Prabhákaranovi Tygři osvobození Tamilského Ílamu (LTTE). Zatímco v letech 1984 – 1986 za indického prostřednictví proběhla řada bezvýsledných jednání mezi srílanskou vládou a tamilskou reprezentací, LTTE upevňovala své pozice a postupně vojensky ovládla celý poloostrov Jápané i značnou část Východní provincie.

Počátkem roku 1987 zahájily jednotky srílanské armády rozsáhlou ofenzivu podporovanou masivním leteckým bombardováním a v průběhu těžkých bojů ovládli postupně území až k městu Jápané, avšak poté do konfliktu zasáhla Indie znepokojena ukrutnostmi na civilním obyvatelstvu a přiměla Kolombo k vyhlášení příměří, které mělo vytvořit spojením Severní a Východní provincie autonomní celek, a zajistit odzbrojení LTTE. K dohledu nad plnění podmínek byla na ostrov vyslán Indický dozorčí mírový zbor (IPKF).

Fiasko IPKF.

IPKF později ztroskotaly na neochotě LTTE odevzdat své zbraně, a poté co LTTE zlikvidovali své vnitřní opoziční odpůrce vyhlásili válku IPKF. Přestože Indie v roce 1988 zvýšila svou vojenskou přítomnost na 60 000 mužů, mise skončila neúspěchem a v březnu 1990 se indická vláda rozhodla mírový kontingent odvolat. Po stažení IPKF ze Srí Lanky obnovil prezident Prémadása rozhovory s LTTE o podmínkách řešení národnostního konfliktu, avšak v červnu 1991 jednání ztroskotala a mezi separatisty a vládními jednotkami znovu propukly boje označované jako „druhá ílamská válka“.

Výbušná 90. léta

Po odchodů IPKF přešli bojovnici z LTTE na taktiku bombových útoku proti představitelům vlády. V květnu 1993 byl zabit president Ranasinha Prémadása, v listopadu 1994 přišel o život kandidát na presidentské křeslo Gámini Disánájaka.

V parlamentních volbách v srpnu 1994 vyhrála středo-levicová Lidová koalice (People’s Alliance), které o tři měsíce později zvítězila i v presidentských volbách.

Lidová koalice ve své kampani proklamovala mír. LTTE vyjádřili ochotu podílet se na mírových vyjednáváních, ačkoliv nebyli reprezentování v parlamentu. Mírová iniciativa se zhroutila v dubnu 1995, následovala další fáze války.

LTTE se na konci milénia zaměřovali na bombové útoky a díky ním začali být označování za teroristickou organizaci (i ČR, jako člen EU považuje LTTE za zakázanou teroristickou organizaci).

Norská naděje.

V roce 2000 byla požádaná norská vláda o pomoc při mírových jednáních. Po dlouho trvajícím jednání mezi norskou vládou srílanskou vládou a LTTE, bylo podepsáno Memorandum porozumění, které mělo za následek příměří.

V únoru 2003, v době konání schůze v německém Berlíně, v rámci pokračujících mírových jednáních, napadlo srílanské námořnictvo loď LTTE. Dík tomu byla jednání zkrácená.

V létě 2003 se stali muslimové obývající východ země obětí nové vlny násilí, připisované LTTE. Na podzim roku 2004 LTTE uváděli, že odstoupí od příměří v ledu 2005. V prosinci 2004 však zemi zasáhla vlna tsunami a radikálně změnila situaci na Srí Lance. V prvních okamžicích obě strany konfliktu, na lokální úrovní, spolupracovaly.

Ztroskotání mírové dohody.

Další kolo mírových jednání v dubnu 2006 v Ženevě ztroskotala. Ačkoliv bylo stále deklarováno příměří na ostrově se bojovalo. V prosinci 2006 se vláda Srí Lanky rozhodla, že se pokusí o osvobození východní provincie z moci LTTE, stejně tak i provincii severní. V lednu 2008 vláda Srí Lanky definitivě ustoupila od dohody o příměří a je připravena zničit LTTE. Toto rozhodnutí vyvolalo negativní ohlas u světových vlád.

KOMENTÁŘ
Situace na Srí Lance je v současnosti velice vyhrocená. Příčiny tohoto konfliktu musíme samozřejmě hledat v minulosti. Od poloviny 20. století se vztahy mezi menšinou Tamilů a vládnoucími Sinhálci neustále zhoršují.
Vláda v minulosti propásla příležitost, kdy mohl být konflikt nějakým způsobem vyřešen. Tamilové tomu byli nakloněni. Jenže všechny dohody vinou vlády padly. A Tamilové začali bojovat. A pro svůj boj začali používat terorismus v podobě LTTE. Svými teroristickými útoky jen vyprovokovali vládu k ostřejší odvetě.
Nejhorší je ale to, že při svém snad i oprávněném boji za svobodu se nestydí zabíjet nevinné lidi při teroristických útocích. Používají lidské štíty pro prosazení svých zájmů a k šíření strachu. Myslím, že je jedině dobře, že se vláda rozhodla pro rozhodující útok proti LTTE. Kritika tohoto kroku od světových vlád se mi potom jeví jako neopodstatnělá. Všude nám tvrdí, jak je důležité bojovat proti terorismu. LTTE je teroristická organizace a tudíž je třeba proti nim zasáhnout. Řešit tento spor u stolu a nikoliv se zbraní v ruce přikláněla bych se na stranu Tamilského národa. V této situaci se ale kloním spíše k řešení vlády, protože pokud obhajujeme zabíjení jedné teroristické organizace, můžeme rovnou nechat i ostatní teroristy, aby vedli jejich boj, třeba proti nám.

KOMENTÁŘ 2
Z analýzy je zřejmé, že konflikt na Srí Lance není černobílí. Ani jedna ze stran není bezúhonná, na druhou stranu si nechci hrát na diplomata tím, že bych říkal, že za dnešní problémy nikdo nemůže.
Dle mého názoru majorita Sinhálců sklízí to co zasela. Bylo by krátkozraké odsoudit dnešní politiku LTTE, aniž by se brala do úvahy celá geneze konfliktu.
Radikalizmus nevzniká jen tak bez příčiny, a příčinu vidím v politice Sinhálců po vyhlášení nezávislosti na Britském Impériu v roce 1948, kdy byly prosazeny protitamilské zákony, které z Tamilů udělaly druhořadé etnikum. Také pogromy, kdy pod různými záminkami bylo masakrováno a vyháněno tamilské obyvatelstvo, byly jedním z důvodu postupného vzestupu LTTE. Pokud není možno věci změnit demokratickými prostředky je jen otázkou času, kdy se člověk zahnaný do kouta chopí zbraně. Funguje to tak v přírodě i u lidí.
Veškeré mírové dohody postupně skončily debaklem. Vždy jedna ze stran porušila podmínky příměří a konflikt se rozhořel nanovo. V tomto ovzduší nedůvěry je těžké uzavírat dohody, přesto by se o to obě strany měly pokoušet.
Nemyslím si, že je řešením to co v dnešní době předvádí vládní vojska na severu ostrova, zničením LTTE nedosáhnou míru, jen zničí jednu organizaci, vytvoří legendu, která v utlačovaném lidu vzbudí další vlnu odporu - pokud se většinová společnost nebude mít k nápravě starých křivd.

Zdroje:

BAAR, V. Národy na prahu 21. století: Emancipace nebo nacionalismus? 2. vyd., Šenov: nakl. Tilia, 2002. s. 188 - 191. ISBN 80-86101-66-5

FILIPSKÝ, J., et al. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Srí Lanky. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 472 s. ISBN 80-7106-647-8

BELL-FIALKOFF, A. Etnické čistky, 1. vyd. Praha: vydavatelství Práh, 2003. kapitola 12,
s. 201-208. ISBN: 80-7252-070-9

SWAMY, S. Sri Lanka in crisis: India’s option. New Delhi: Hard-Anand Publications, 2007. 180 s. ISBN 8124112606

History of Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.dailynews.lk/2008/10/16/news01.asp>.

SRI LANKA - HISTORICAL AND CULTURAL HERITAGE [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.lankalibrary.com/>.

Tamil Eelam homepage [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.eelam.com/tamil_eelam.html>.

The LTTE in brief [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.defence.lk/pps/LTTEinbrief.pdf>.

Indie respektuje suverénní státy.

Indická vláda odmítá vměšovat se do vnitřních záležitostí Srí Lanky. Zakročení proti srílanským vládním vojskům po indické vládě požadovali představitelé indického svazového státu Tamil Nadu (viz článek: Vedení Tamil Nadu vyjádřilo svou podporu Tamilům na Srí Lance. – z 9. 10. 2008.).

Po prohlášení premiéra Indie Manmohana Singha, že jeho vláda má obavu o vystupňování konfliktu mezi vládními vojsky a LTTE na Srí Lance a ztrát na civilním obyvatelstvu. Premiér však nevidí řešení ve vojenském vítězství nad LTTE, ale v jednání všech politických subjektů na ostrově. Indická vláda respektuje suverenitu Srí Lanky a legitimitu její vlády. Dále vyzval k respektování lidských práv a menšin, zvláště té Tamilské.

Poslanec indického parlamentu za stranu DMK (Dravida Munnetra Kazhagam) Kanimozhi rezignoval v reakci na rozhodnutí ostatních stran účastných v indickém parlamentu Rajya Sabha, které dle jeho názoru dostatečně nezakročily proti útokům vůči Tamilům na Srí Lance.

Tamilské strany diskutovali o rezignaci z Parlamentu v následujících dvou týdnů na setkání v hlavním městě Tamil Nadu v Chennai, kterého se zůčastnili představitelé DMK, MDMK, Congressu a Leftu. Toto je však vnímáno jako politické gesto se zřetelem na blížící se termín voleb.

„Pokud budeme zasahovat do vnitřních věcí Srí Lanky, potom můžeme očekávat, že ostatní země budou zasahovat do vnitřních záležitostí Indie a to by ohrozilo svrchovanost země,“ prohlásí vůdce opoziční strany v Tamil Nadu AIADMK (All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam) Jayalalithaa Jayaram. Dále podpořil vládní politiku a poukázal na to, že DMK používá tamilský nacionalismus k tomu, aby si zajistil politickou podporu v Tamil Nadu.

Indie bude muset pojmout mnohem více uprchlíků ze Srí Lanky, v této chvíli je již v indickém svazovém státě Tamil Nadu na 75 000 Tamilů ze Srí Lanky.

Svět a Indie, v dnešní době zainteresovaní ve „válce proti teroru“, jsou omezení v možnostech, jak zasáhnout proti boji vládních jednotek s LTTE na Srí Lance. LTTE je totiž v Indii zakázaná jako teroristická organizace.

V posledních pár týdnech, s tím jak se zvýšil tlak srílanských vládních vojsk, vzrostl soucit a nesouhlas Tamilů v Tamil Nadu s utrpením civilního obyvatelstva na severu Srí Lanky. Nesouhlasí s tím, že Indie dodává srílanským vzdušným silám radary.

Podpora Tamilů z Tamil Nadu, byla s povděkem přivítaná ze strany LTTE, ačkoliv tato podpora nebyla v žádném případě vyjádřena LTTE, ale srílanským Tamilům.

Politický šéf tygrů (LTTE), řekl: „Jsme povzbuzení podporou vyjádřenou politickými představiteli Tamil Nadu vůči lidu Tamilského Ilámu v boji za jejich práva uprostřed dělostřelecké palby.“

Naproti tomu Wimal Weerawamsa z NFF (National Freedom Front) v Kolombu vyzval Rajapakseho vládu k tomu, aby pokračovala s armádní kampaní a nepodlehl mezinárodnímu tlaku. „Toto je poslední možnost, žádné vládě se zatím nepovedlo zničit LTTE, tato možnost by neměla být promarněná,“ řekl Weerawansa.

Zdroje:

India respects Sovereign Nations- ruling congress informs TN
[online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.lankanewspapers.com/news/2008/10/33650.html>.

Break diplomatic relations with Sri Lanka: Vaiko tells India
[online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=27201>.

Lanka crisis: Pressure piles up on PM [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://timesofindia.indiatimes.com/India/Lanka_crisis_Pressure_piles_up_on_PM/articleshow/3599710.cms>.

Sri Lanka: Manmohan expresses concern [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.hindu.com/2008/10/16/stories/2008101657640100.htm>.

India cannot interfere in Lanka - Congress [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://www.dailynews.lk/2008/10/16/news01.asp>.

Fast and Protest Meeting in Chennai Organised by the CPI [online]. 2008 [cit. 25.10.2008]. <http://tamilinsight.org/mydesk/blog/fast-and-protest-meeting-in-chennai-organised-by-the-cpi/>.

úterý 21. října 2008

Rusko slíbilo Srí Lance pomoc v boji proti terorismu

Ruská vláda schválila návrh o pomoci vládě Srí Lanky. Stalo se tak při nedávné návštěvě tajemníka ministerstva obrany Srí Lanky Gotabaya Rajapaksy v Rusku, při kterém se setkal s ruským ministrem obrany Anatolijem Serdyukovem.
Delegace Srí Lanky byla uvítána se zvláštními poctami na Rudém náměstí a v Kremlu, načež následovalo setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Zde byla dohodnuta spolupráce Ruska a Srí Lanky v boji proti terorismu. Rusko přislíbilo vojenskou techniku a vyslání svých expertů na Srí Lanku. Během diskuze také zaznělo, že Srí Lanka se chce v boji proti terorismu řídit opatřeními, která v minulosti používalo Rusko při bojích proti teroristům v Čečensku.
Srí Lance v současnosti pomáhá hlavně OSN a to v rámci Světového potravinového programu. Minulý týden se konečně povedlo dostat na sever Srí Lanky humanitární pomoc. Zásoby budou dodány i do oblastí pod nadvládou LTTE, především do oblasti okolo Kilinochchi.
Přivezeno bylo 750 tun potravin ve více než 50 nákladních automobilech. Ty jsou vysílány postupně. Jedná se zejména o rýži, pšeničnou mouku a cukr, ale také 82.500 litrů petroleje. Při prvním pokusu byl konvoj vezoucí zásoby jídla nucen vrátit se zpět, když se ocitl pod palbou. Teprve po poskytnutí záruky bezpečnosti od vlády Srí Lanky i tamilských povstalců se mohla OSN znovu pokusit potraviny dodat. Nyní je na cestě druhý konvoj, který se již nachází na severu Srí Lanky, tedy území LTTE. Mnozí civilisté jsou nyní v pasti rebelů a byli nuceni opustit svoje domovy, převážně v oblasti Kilinochchi. Ukrývají se v táborech a dokonce i v lesích. Poslední údaje hovoří o více než 200 000 civilistech.
Podle vedoucího z ministerstva zdravotnictví je v kritických oblastech zajištěno dostatečné množství léků a zdravotního materiálu, a to až do konce roku. Ministerstvo uvedlo, že tyto zásoby posílá na požádání vedoucích nemocnic. Řeší se také nedostatek specialistů v severních oblastech, proto nyní vláda projednává jakékoliv způsoby vysílání specialistů do těchto oblastí, stejně jako nabízí možnost využít, na požádání, skladovací prostory na dodaný materiál.
Poradce ministerstva zdravotnictví S. Jeganathan dále uvedl, že pacienti, kteří potřebují speciální péči, můžou využit služeb ve Všeobecné nemocnici ve městě Vavuniya, na severu Srí Lanky. Také sanitní vozy ze všech nemocnic mají dovoleno vstoupit na území ovládané LTTE.

Zdroje:

Russia pledges military technology and expertise to Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

Russia to assist Sri Lanka in its fight against terrorism [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.news.lk/index.php

Russia pledges fullest support for Sri Lanka's struggle against terror [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.defence.lk/english.asp

Food convoy takes safer route [online]. 2008 [cit. 21.10.2008].
http://www.dailynews.lk/

Food aid reaches Sri Lanka north [online] . 2008 [cit. 21.10.2008].
http://news.bbc.co.uk/

čtvrtek 9. října 2008

Vedení Tamil Nadu vyjádřilo svou podporu Tamilům na Srí Lance.

Představitele indického svazového státu Tamil Nadu, z politické strany DMK (Dravida Munnetra Kazhagam), vyhrožují vládní koalici UPA (United Progressive Alliance), v čele s premiérem Manmohanem Singlem, že vládu přestanou podporovat pokud nejvyšší vedení Indie nepřestane podporovat vládu Srí lanky v boji proti LTTE.
Ministerský předseda svazového státu Tamil Nadu, státu obývaného indickými Tamily, M. Karunaidhi řekl, že každé selhání ve snaze ukončit genocidu na tamilském obyvatelstvu vyvolá protivládní reakce, jak ze strany vedení Tamil Nadu, tak i od obyvatel tohoto státu, kteří s Tamily Srí lanky sympatizují.
Dále obvinil námořnictvo Srí Lanky ze zabíjení rybářů (indických Tamilů), kteří loví ve výsostných vodách Indie a Srí Lanky.
Generální tajemní DMK Vaiko dokonce odsoudil vládní koalici UPA za podporu srí lanské vlády. Činní jí taky zodpovědnou za genocidu vůči Tamilům na Srí Lance. Podle něj jeho strana DMK, jako volič a stoupenec vládní koalice, nemůže dále tolerovat pasivitu indické vlády vůči agresivní politice vlády Srí lanky.
Vůdce srí lanských Tamilů P. Nedumaran vidí v představitelích Tamil Nadu politického spojence v Indii a doufá, že DMK svým tlakem na Indickou vládu dosáhne zastavení útoků vůči Tamilům na Srí Lance.

Zdroje informací:

Tamil Nadu Cheif Minister threatens to quit over Sri Lanka Tamils [online]. 2008 [cit.9.10.2008]. <http://www.lankanewspapers.com/news/2008/10/33283.html>.

UPA has a role in the violence against Tamils in Sri Lanka, says Vaiko [online]. 2008 [cit.9.10.2008]. <http://www.hindu.com/2008/10/08/stories/2008100860221200.htm>.

Eezham Tamils not abandoned by Tamil Nadu, says LTTE [online]. 2008 [cit.9.10.2008]. <http://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=27136>.

Karunanidhi talks tough on Sri Lanka issue [online]. 2008 [cit.9.10.2008]. <http://www.newkerala.com/topstory-fullnews-30147.html>.

Karunanidhi wants Sri Lanka censured for 'genocide' [online]. 2008 [cit.9.10.2008]. <http://www.newstrackindia.com/newsdetails/25545>.

pondělí 6. října 2008

Vláda Srí Lanky věří v brzký konec války

Podle oficiálních prohlášení armádního velitele a vlády Srí Lanky je blízko k ukončení války, která trvá již více než čtvrt století.
Armádní pozemní jednotky jsou v současnosti necelé tři míle od města Kilihochhi, které je známé jako hlavní základna a velitelství povstalecké skupiny Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE – The Liberation Tigers of Tamil Eelam). Armáda nyní vyčkává až oblast opustí civilní obyvatelé, aby mohla podniknout letecký útok na severozápadním pobřeží.
Válka je důsledkem sporu mezi většinovým obyvatelstvem Srí Lanky – Sinhálci a menšinovými Tamilci. Ti se už od vyhlášení nezávislosti r. 1948 snaží oddělit a založit vlastní stát na severu země. Od roku 1983 vedou válku LTTE.
V poslední době se začaly boje vyostřovat. Od ledna tohoto roku již bylo zabito 7 158 rebelů, na druhé straně potvrzuje ministerstvo obrany 697 mrtvých vojáků. Jen za první říjnový víkend přitom, podle oficiálních vládních zpráv, zahynulo více než 100 rebelů, jeden voják a několik civilistů. Tyto informace vyvrací LTTE svým prohlášením, kde tvrdí, že při útocích armády zemřeli pouze civilisté. Tato zpráva se ale pravděpodobně nezakládá na pravdě.
LTTE také vzbuzují obavy, díky svým stále častějším bombovým útokům. K poslednímu došlo ve městě Anuradhapura. Při sebevražedném útoku bylo zraněno více než 80 lidí. Zemřelo více než 27 lidí, včetně několika politiků, mezi nimi i vedoucího opozice a bývalého generála Janaka Perera s manželkou. Perera byl jako generál známý kampaněmi proti LTTE.
To jasně ukazuje, že rebelové se nevzdají svého území bez boje, při kterém jsou ochotni použít jakékoliv prostředky i položit vlastní život.

Zdroje:

Sri Lanka troops kill 42 in offensive against rebels [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://timesofindia.indiatimes.com/

Sri Lanka suicide bomb kills 26 including politician [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://in.reuters.com/

Forces poised for final battle to eliminate LTTE - Army Chief [online]. 2008 [cit.6.10.2008].
http://www.dailynews.lk/

Janaka Perera assassinated, blast kills 28 in Anuradhapura [online]. 2008 [cit.6.10.2008].

pátek 3. října 2008

Jaké jsou bezpečnostní problémy Srí Lanky?

Tento blog se bude zabývat bezpečnostně - politickou situaci na Srí Lance. Blog je vytvořen pro seminář na Ostravské Univerzitě, který se zabývá SG problémy Asie a Oceánie. V rámci semináře zde bude každý týden publikovaná jedná zpráva zabývající se danou problematikou.

Demokratická socialistická republika Srí Lanka (dále jen DSRSL) je stát na ostrově Cejlon v indickém oceánu. Cejlon se nachází na jihovýchodní straně výběžku indického subkontinentu. Indický subkontinent od ostrova Cejlon odděluje úžina Palk.

V DSRSL žije, dle statistického úřadu DSRSL, který vychází z posledního sčítání lidů a domů z roku 2001, 18 797 257 obyvatel.

Etnické složení obyvatelstva, dle statistik z roku 2001 statistického úřadu DSRSL, kdy se vycházelo ze statistického šetření v 18ti správních celcích DSRSL: 82% obyvatelstva tvoří Sinhálci; 4,3% Srí Lanští Tamilové; 5,1% Indičtí Tamilové; 7,9% Srí Lanští Morové; 0,3% Malajci; 0,2% občané evropského původu; 0,2% jiné etnické skupiny.

Dle vyznání jsou Srílančané rozdělení takto, na základě statistik z roku 2001: 76,7% obyvatelstva vyznává buddhismus; 8,5% obyvatel jsou muslimové; 7,8 % obyvatel vyznává hinduismus; 6,1% obyvatel se hlásí k římsko-katolické církvi; 0,9% jsou ostatní křesťané. Obecně platí že majoritní společnost Sinhálců se hlásí k buddhismu, Tamilové vyznávají hinduismus, Morové jsou muslimové.

DSRSL roku 2008 je zmítaná občanskou válkou, ve které proti sobě stojí vládní vojska, podporovaná majoritními Sinhálci proti Tamilům v čele s LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), kteří se snaží si silou zajistit větší autonomii, a nebo nezávislost.

Tento konflikt sužuje Srí Lanku již od roku 1972. Obě etnika žijí na ostrově skoro tisíc let, jejich nesnášenlivost byla vyvolaná problémovým soužitím dvou národu s odlišným jazykem, náboženstvím a odlišnou koncentraci v jednotlivých regionech vedle sebe. Ačkoliv by se tento konflikt mohl jevit jako etnická válka v dnešní době je problém spíše soci-ekonomický.

Tamilové vedle svých územních nároků, cítí vůči Sinhálcům ekonomickou a sociální křivdu. Majoritní společnost má Tamily za "druhořadé občany", kteří by měli vykonávat podřadné práce.

Další příčinou neochotou k mírovému řešení konfliktu, může být i to, že více jak tři desítky let trvající konflikt, vytvořil prosperující válečnou ekonomiku, zaměstnávající tisíce lidí. Například na převážně zemědělském jihu představuje pro mladé Sinhálce práce pro armádu jistotu nadprůměrného příjmu.

Jak řešit tento konflikt? Po nastolení případného příměří, je nejdůležitější, aby Tamilové začali důvěřovat majoritním Sinhálcům, kteří by se je měli naučit respektovat a přestat s jejich diskriminaci. Toto se však stěží odehraje přes noc, proto je důležité, aby byly do oblasti vyslané mezinárodní mírové jednotky pod záštitou OSN.

Znovu obnovení zničených oblastí a jejich ekonomické využívání může zaměstnat masy Tamilů, které pak nebudou mít potřebu svou zoufalou životní situaci řešit se zbraní v ruce.