pátek 28. listopadu 2008

Zahraniční vztahy Srí Lanky a role zahraničí při konfliktu

Již několik desetiletí trvající konflikt na Srí Lance si získal pozornost celého světa. Hlavní zájem pak vyvolává časté porušování lidských práv. V dnešním světě globalizace je téměř nemožné nevěnovat tomuto problému pozornost. Jaký je postoj jednotlivých států a jaké mají vztahy s vládou Srí Lanky? Zaměříme se na 4 státy z různých kontinentů, jež mají největší význam v souvislosti se Srí Lankou. Na americkém kontinentu USA, evropský kontinent zastupuje Evropská unie, asijský kontinent Indie, která se Srí Lankou sousedí, a mocné Rusko.

Společné úsilí

Před uvedením stanovisek jednotlivých států je na místě připomenout zatím nejrozsáhlejší akci zabývající se konfliktem na Srí Lance, a to setkání zástupců z 51 zemí světa a 22 mezinárodních organizací, jež se konalo 9. a 10. června 2003 v Tokiu pod názvem Konference na obnovu a rozvoj Srí Lanky.

Je ale nutné si uvědomit, že tato konference se konala v době trvání mírové smlouvy mezi vládou Srí Lanky a LTTE, což také značně přispělo k ochotě států pomoci Srí Lance.

Konference na obnovu a rozvoj Srí Lanky

Jako pořádající země při tomto setkání působily Japonsko, Norsko, Spojené státy americké a Evropská Unie. Již při plenárním zasedání účastníci určili svůj hlavní cíl: poskytnout Srí Lance finanční pomoc a svou silou a jednotou dosáhnout dalšího pokroku v mírovém procesu. Pro řešení míru ale byla přítomna pouze jedna zúčastněná strana – vláda Srí Lanky – zatímco zástupci LTTE nejprve nebyli pozváni, poté pozvání odmítli. Tato situace také později přispěla k odstoupení LTTE od probíhajících norských mírových jednání.

Závěry konference

Konference vzala na vědomí nutnost naléhavé humanitární pomoci ve středně až dlouhodobém horizontu v postižených oblastech a nutnost pomáhat rozvoji země.

Zúčastněné země a organizace také schválily finanční pomoc v letech 2003 – 2006 přesahující 4,5 miliardy amerických dolarů. Kromě toho některé země a organizace nabídly i technickou podporu. Někteří účastníci toto podmínily situací v mírovém procesu.

Mezivládní společenství hlavně podporovalo humanitární pomoc a ochranu lidských práv. Konference rovněž uvítala vytvoření Severovýchodního fondu obnovy (NERF), který je spravován Světovou bankou. Také byl kladen důraz na zapojení vládních, nevládních i společenských organizací po celém ostrově.

Stanoviska jednotlivých zemí

USA

Vztahy USA a Srí Lanky se datují od pozdních 80. let a byly založeny na základě společné demokratické tradice, vzájemném uznání za ctnosti a ekonomicky orientovaných reforem. V 70. a 80. letech navíc žil velký počet vzdělaných Srílančanů v USA (také v Británii a západní Evropě). Hlavně Tamilové ve Spojených státech medializovali osud svých krajanů na Srí Lance. Tím vzrostl počet kritiků za porušování lidských práv ze strany vlády. V podporování míru se ale Spojené státy v 80. a 90. letech nijak zvlášť neangažovaly.

Boj proti terorismu

Vše se změnilo po 11. září 2001. Tehdy USA začaly vést válku proti terorismu a LTTE je ve Spojených státech zakázaná teroristická skupina. Zatímco do roku 2001 byly USA zastánci etnického smíření na Srí Lance, od vyhlášení války s terorismem začala jejich podpora vlády Srí Lanky proti LTTE, mimo jiné prohlášením, že USA neschvalují založení jiného nezávislého státu na ostrově Cejlon. Bushova administrativa slíbila pomoc hlavně při přestavbě válkou zasažené oblasti. Proto byla v roce 2002 podepsána i nová Obchodní a investiční rámcová dohoda (TIFA).

Při konferenci v Tokiu v r. 2003 se vláda USA přiklonily k mírových procesům, v bojích proti LTTE však nadále vládě vyslovovaly podporu. V roce 2007 se ale dlouhotrvající konflikt a hlavně prudké zhoršování lidských práv stalo důvodem obav nejen USA, ale i mezinárodních společenství.

Po vypovězení míru a zahájení ofenzivy vládou Srí Lanky v roce 2008 vydaly USA prohlášení, kde vyjádřily znepokojení nad situací a vyzvaly obě strany, aby se vyvarovaly zhoršujících se bojů a dalších civilních obětí. Dále vybídly obě strany k odpovědnosti chránit práva lidí na Srí Lance a k přijetí řešení, jež zajistí práva i menšinových komunit.

Evropská unie

Spolupráce mezi EU a Srí Lankou se datuje od roku 1975, kdy Evropská komise a vláda Srí Lanky uzavřely obchodní dohody. Dnes se vztahy řídí „třetí generací“ Spolupráce a dohody o partnerství a to od roku 1995. V zájmu dobrého fungování dohody se pak obě strany pravidelně každý rok schází střídavě v Bruselu a Colombu.

Angažovanost EU zesílila v roce 2002 po dohodě o příměří mezi vládou Srí Lanky a LTTE. V roce 2003 spolu s dalšími státy poskytla EU finanční podporu. Jejich podpora mírovému procesu byla navíc doplněna o obchodní a hospodářskou pomoc a po roce 2004 také o program tsunami.

Dotační program EU

EU také pro Srí Lanku ustanovila dotační program pro období 2007 – 2013. V rámci tohoto programu by mělo být Srí Lance přiděleno celkem 112 milionů eur. Po vypovězení příměří by tyto peníze měly sloužit hlavně ke zmírnění konfliktu, dodržování lidských práv a správě veřejných věcí a státu.

V prohlášení k ukončení míru na ostrově EU stejně jako USA vyzvala válčící strany ke spolupráci a vyjednání politického řešení.

Rusko

Vztahy Ruska a Srí Lanky se oficiálně datují od 19. února 1957. V dobách Sovětského svazu byly vztahy velmi úzké a velmi přátelské, například od poloviny 70.let na ostrově působili sovětští odborníci pro vrtání ropy, a tyto vztahy se udržely dosud. V červnu 2004 se zástupci obou států sešli v Moskvě, kde probírali hlavně otázky regionální politiky a spolupráce, v roce 2006 pak byla na schůzi projednána podpora kulturních vazeb mezi oběma zeměmi. Velká je pak jejich obchodní spolupráce.

Jasná podpora vlády

Blízký vztah vlád Ruska a Srí Lanky je také patrný z jasné podpory srílanské vlády při boji proti rebelům a navíc poskytnutí vojenské techniky a dalších prostředků. Někteří analytici v tom ze strany Ruska vidí hlavně jeho vlastní zájem. Podle nich Rusko jako země, kde by několik národů chtělo získat samostatnost, nemůže podporovat tyto tendence v jiném státě. O tom stejném problému se mluví také v případě Indie.

Indie

Spolupráce Indie a Srí Lanky na poli bezpečnostní situace začala v roce 1987 Indo – srílanskou dohodou o zapojení velkého počtu indických vojáků na severovýchodě ostrova Cejlon. Tento indický zásah skončil neúspěchem, nicméně politické vztahy obou zemí jsou stále velmi úzké. Spolupracují v oblasti obchodu, investic a obranné spolupráce.

V Indii se navíc nachází tamilský stát Tamil Nadu do kterého už od začátku války proudí davy uprchlých Tamilů ze Srí Lanky.

Podle oficiálních prohlášení Indie neexistuje vojenské řešení konfliktu na Srí Lance, proto je nutná politická dohoda. Po ztroskotání mírových jednání v roce 2006 a oboustranných útocích LTTE a armády Srí Lanky Indie oficiálně odsoudila organizaci LTTE. Na druhé straně ale ve státě Tamil Nadu docházelo k výcviku povstalců z LTTE. Také srílanská armáda spolupracuje s indickou. Indie pro ně provádí různá školení a vzdělávací programy a spolupracuje i indické a srílanské námořnictvo.

Indie pro vládu, Tamil Nadu pro LTTE

Po vypovězení příměří v lednu 2008 se indická vláda staví stále spíše na stranu vlády Srí Lanky, představitelé Tamil Nadu ale vyjadřují podporu LTTE. Právě z tohoto důvodu je výsledek etnického konfliktu na Srí Lance pro Indii tak důležitý.

V současnosti Indie pomáhá zajišťovat humanitární pomoc lidem v severních oblastech.

KOMENTÁŘ

Pomoc od ostatních států je pro Srí Lanku nesmírně důležitá. Země je již zdecimovaná dlouhotrvající válkou a nejvíce na to doplácejí obyčejní lidé. Finanční a humanitární pomoc ze zahraničí je pro ně absolutně nezbytná. Bohužel je to také všechno co mohou dané země udělat. Snad všechny země odsoudily válečný konflikt a vyzvaly k politickému řešení k dosažení míru. To také prohlásily už na konferenci v Tokiu a poté po vypovězení příměří. Jenže oběma nepřátelským stranám je postoj zbytku světa celkem lhostejný.

Srílanská vláda vypověděla mír a vyhlásila válku, což svět do značné míry odsoudil. Jenže vláda Srí Lanky operuje hlavně s tím, že LTTE je brána jako teroristická organizace a proti terorismu se musí bojovat. Tudíž na svou stranu získala i mnohé další státy. Opírat se mohou zejména o Rusko, které se svým postojem netají, ale i o USA. Ti sice oficiálně nabádají k míru a politickému řešení, ale ve skutečnosti spíše vládu Srí Lanky plně podporují. Koneckonců byly to právě Spojené státy jež zavedly válku proti terorismu. Navíc nám už v minulosti ukázaly, že oni sami uznávají spíše vojenská než politická řešení, například válkou v Iráku. Indie si v tomto případě počíná co nejopatrněji a ačkoliv odsuzuje organizaci LTTE, úplně proti Tamilům se nestaví, hlavně kvůli svému státu Tamil Nadu.

Nejdůležitějším faktorem je hlavně to, že žádná ze světových velmocí nemá na Srí Lance své zájmy a proto pravděpodobně nechají válku vyřešit samotnými aktéry, ať už dohodou nebo bojem.

KOMENTÁŘ 2

Bohužel Srí Lanka je pro svět „nezajímavá“ země, a proto je tlak na dořešení konfliktu, ze strany světové veřejnosti, tak slabý.

V analýze zmiňované mocnosti k dění na ostrově vydaly podobná prohlášení, připomínající obecné proklamace, které se v takovýchto případech vydávají.

Západní státy (v čele s USA a Evropskou unii), s ohledem na veřejné mínění, které ovlivňují přistěhovalci z ostrova, vyzývají k zastavení bojů a nalezení mírového řešení. Po jedenáctém září, s válkou proti terorismu, se západu hodil souhlasný postoj vlády Srí Lanky, jenž válčí s teroristickou LTTE.

Rusko podporuje vládu v Colombu z ryze pragmatických pohnutek, dodává jí vojenskou techniku, odborníky a tím se snaží posílit svůj vliv v oblasti.

Indie jakožto nejbližší soused, a v období 1987 – 1990 i přímý účastník konfliktu, má upřímnou snahu konflikt zdárně vyřešit. V jejím postoji je však přítomná určitá schizofrenie, kdy vláda svazového státu podporuje vedení Srí Lanky, ale vedení svazového státu Tamil Nadu je na straně rebelujících Tamilů, kterým poskytuje zázemí pro jejich výcvik a tlačí na svou ústřední vládu, aby zakročila proti bezpráví, které je podle nich pácháno na tamilském obyvatelstvu.

Největší pomoc ze strany světových mocnosti na ostrov plyne ve formě humanitární pomoci, která se však velmi těžko dostává k těm, kteří jí potřebují nejvíce. Podíl na tom mají obě strany konfliktu. LTTE, kteří potraviny a léky rozdávají jen svým stoupencům, i vláda, která chce mezinárodní pomoc distribuovat sama, a tím se vyhýbá mezinárodní kontrole.

Jelikož je Srí Lanka suveréni stát a její vláda byla legitimně zvolená, mají světové mocnosti jen málo možností, jak přitlačit obě strany k zdárnému řešení konfliktu. Nechávají tak ostrov svému osudu a jednou za čas vystoupí s „nějakou“ hodnotící zprávou - nic radikálnějšího se zatím očekávat nedá.


Zdroje:

Foreign relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://countrystudies.us/sri-lanka/74.htm

Relations with the United States [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://countrystudies.us/sri-lanka/75.htm

Background Note: Sri Lanka [online]. 2008 [cit 28.11. 2008].
http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/5249.htm#foreign

Tokyo Declaration on Reconstruction and Development of Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.state.gov/p/sca/rls/pr/21609.htm

Government of Sri Lanka’s Withdrawal from Ceasefire Agreement [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2008/jan/98381.htm

Joint Statement on Situation in Sri Lanka [online]. 2008 [28.11. 2008].
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/03/1497&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

The EU's relations with Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://ec.europa.eu/external_relations/sri_lanka/intro/index.htm

Sri Lanka [online]. 2008 [28.11. 2008].
http://ec.europa.eu/europeaid/where/asia/country-cooperation/sri-lanka/sri-lanka_en.htm

Brief on India-Sri Lanka Relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://meaindia.nic.in/

Background and U.S. Relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://ftp.fas.org/sgp/crs/row/RL31707.pdf

Russian - Sri Lankan relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.sri-lanka.mid.ru/relat.html

Brief on India-Sri Lanka Relations [online]. 2008 [cit. 28.11.2008].
http://meaindia.nic.in/foreignrelation/srilanka.pdf

India's prosperity and stability will help Sri Lanka - Sec. to President [online]. 2008 [cit. 28.11.2008].
http://www.priu.gov.lk/news_update/Current_Affairs/ca200810/20081022seminar_on_sl_india_relations.htm

HARIHARAN, R. India's Emerging Strategic Security Paradigm and Sri Lanka Policy [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2546.html

2 komentáře:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše analýza je v pořádku. Podívejte se na to, jak se píše EU. Pěkný den. A.O.

Srí Lanka řekl(a)...

Evropská unie - opraveno.