pondělí 24. listopadu 2008

Prudké boje na severu Srí Lanky

Boj na severu Srí Lanky se začínají přiostřovat. Už v úterý armáda prohlásila, že má pod kontrolou klíčové oblasti na severu ostrova, které dříve patřily k oblastem LTTE. Mluvčí srílanské armády navíc uvedl, že námořnictvo potopilo dvě lodě Tygrů a několik rebelů bylo zabito. Navíc se armádě podařilo obsadit tři důležitá strategická města. Nejdůležitějším z nich je Manukulam ležící na křižovatce silnic vedoucích do hlavních povstaleckých základen. Pro Tygry bylo toto město důležité z důvodu dodávek zásob, které odtud putovaly na sever. Armáda nyní, po deseti letech, vojensky ovládá celé západní pobřeží ostrova. Podle vojenského mluvčího díky tomu může armáda zastavit činnost LTTE na moři.

Nicméně již o několik dní později ukázali svou sílu také Tygři. Při bojích uprostřed panujících lijáků a povodní zabili více než 40 vojáků srílanské armády a dalších 70 zranili. Boje probíhaly hlavně u chrámu Siva v Uruththirapuramu. Povstalci se po bojích zmocnili i zbraní. Civilnímu obyvatelstvu nyní kromě probíhající války komplikují život nynější povodně, hlavně v regionu Wanni.



Srílanská armáda se neúspěchem nenechala odradit a vyhlásila boj o klíčové město Kilinochchi. Z neděle na pondělí okolo města začaly boje. Armáda zaútočila na rebely před úsvitem v Adampanu, 7,5 kilometrů od Kilinochchi. Útok byl proveden hned ze tří směrů. Jižní křídlo armády bojuje kolem dálnice A-9, která prochází městem. Další útoky jsou vedeny ze stran, tedy ze západu a východu ostrova.

V současnosti je také téměř nemožné získat přesné údaje o ztrátách na obou stranách. Tygři i armáda své statistiky přizpůsobují situaci a v oblasti se nenachází nezávislý novináři. Takže zatímco vláda ohlásila, že při leteckém útoku na jižním okraji Kilinochchi zabila přes 120 rebelů, více než 80 zranila a přiznává 27 padlých vojáků a 70 zraněných (někteří lehce), na pro-rebelských webových stránkách povstalci hlásí z pondělních bojů více než 35 zabitých vojáků srílanské armády, o ztrátách na své straně z pondělních bitev se nezmiňují.

Zdroje:

Scores die as Sri Lanka army march on rebel HQ pushes on [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

43 SLA killed, 8 bodies recovered in Nalloor, Poonakari – LTTE [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

Army lays siege to Kilinochchi; LTTE defences fast falling apart [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.defence.lk/english.asp

120 rebels, 27 soldiers killed in pitched battles in Sri Lanka`s [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.colombopage.com/

More Tiger defences fall in Kilinochchi [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.dailynews.lk/

S Lanka attack on rebel `capital` [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.bbc.co.uk/

Sri Lankan Military Captures Key Rebel–Held Towns in North [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.voanews.com/english/portal.cfm

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Dávejte si pozor jak se píše přídavné jméno od Šrí Lanky. Pěkný den. A.O.