pátek 28. listopadu 2008

Zahraniční vztahy Srí Lanky a role zahraničí při konfliktu

Již několik desetiletí trvající konflikt na Srí Lance si získal pozornost celého světa. Hlavní zájem pak vyvolává časté porušování lidských práv. V dnešním světě globalizace je téměř nemožné nevěnovat tomuto problému pozornost. Jaký je postoj jednotlivých států a jaké mají vztahy s vládou Srí Lanky? Zaměříme se na 4 státy z různých kontinentů, jež mají největší význam v souvislosti se Srí Lankou. Na americkém kontinentu USA, evropský kontinent zastupuje Evropská unie, asijský kontinent Indie, která se Srí Lankou sousedí, a mocné Rusko.

Společné úsilí

Před uvedením stanovisek jednotlivých států je na místě připomenout zatím nejrozsáhlejší akci zabývající se konfliktem na Srí Lance, a to setkání zástupců z 51 zemí světa a 22 mezinárodních organizací, jež se konalo 9. a 10. června 2003 v Tokiu pod názvem Konference na obnovu a rozvoj Srí Lanky.

Je ale nutné si uvědomit, že tato konference se konala v době trvání mírové smlouvy mezi vládou Srí Lanky a LTTE, což také značně přispělo k ochotě států pomoci Srí Lance.

Konference na obnovu a rozvoj Srí Lanky

Jako pořádající země při tomto setkání působily Japonsko, Norsko, Spojené státy americké a Evropská Unie. Již při plenárním zasedání účastníci určili svůj hlavní cíl: poskytnout Srí Lance finanční pomoc a svou silou a jednotou dosáhnout dalšího pokroku v mírovém procesu. Pro řešení míru ale byla přítomna pouze jedna zúčastněná strana – vláda Srí Lanky – zatímco zástupci LTTE nejprve nebyli pozváni, poté pozvání odmítli. Tato situace také později přispěla k odstoupení LTTE od probíhajících norských mírových jednání.

Závěry konference

Konference vzala na vědomí nutnost naléhavé humanitární pomoci ve středně až dlouhodobém horizontu v postižených oblastech a nutnost pomáhat rozvoji země.

Zúčastněné země a organizace také schválily finanční pomoc v letech 2003 – 2006 přesahující 4,5 miliardy amerických dolarů. Kromě toho některé země a organizace nabídly i technickou podporu. Někteří účastníci toto podmínily situací v mírovém procesu.

Mezivládní společenství hlavně podporovalo humanitární pomoc a ochranu lidských práv. Konference rovněž uvítala vytvoření Severovýchodního fondu obnovy (NERF), který je spravován Světovou bankou. Také byl kladen důraz na zapojení vládních, nevládních i společenských organizací po celém ostrově.

Stanoviska jednotlivých zemí

USA

Vztahy USA a Srí Lanky se datují od pozdních 80. let a byly založeny na základě společné demokratické tradice, vzájemném uznání za ctnosti a ekonomicky orientovaných reforem. V 70. a 80. letech navíc žil velký počet vzdělaných Srílančanů v USA (také v Británii a západní Evropě). Hlavně Tamilové ve Spojených státech medializovali osud svých krajanů na Srí Lance. Tím vzrostl počet kritiků za porušování lidských práv ze strany vlády. V podporování míru se ale Spojené státy v 80. a 90. letech nijak zvlášť neangažovaly.

Boj proti terorismu

Vše se změnilo po 11. září 2001. Tehdy USA začaly vést válku proti terorismu a LTTE je ve Spojených státech zakázaná teroristická skupina. Zatímco do roku 2001 byly USA zastánci etnického smíření na Srí Lance, od vyhlášení války s terorismem začala jejich podpora vlády Srí Lanky proti LTTE, mimo jiné prohlášením, že USA neschvalují založení jiného nezávislého státu na ostrově Cejlon. Bushova administrativa slíbila pomoc hlavně při přestavbě válkou zasažené oblasti. Proto byla v roce 2002 podepsána i nová Obchodní a investiční rámcová dohoda (TIFA).

Při konferenci v Tokiu v r. 2003 se vláda USA přiklonily k mírových procesům, v bojích proti LTTE však nadále vládě vyslovovaly podporu. V roce 2007 se ale dlouhotrvající konflikt a hlavně prudké zhoršování lidských práv stalo důvodem obav nejen USA, ale i mezinárodních společenství.

Po vypovězení míru a zahájení ofenzivy vládou Srí Lanky v roce 2008 vydaly USA prohlášení, kde vyjádřily znepokojení nad situací a vyzvaly obě strany, aby se vyvarovaly zhoršujících se bojů a dalších civilních obětí. Dále vybídly obě strany k odpovědnosti chránit práva lidí na Srí Lance a k přijetí řešení, jež zajistí práva i menšinových komunit.

Evropská unie

Spolupráce mezi EU a Srí Lankou se datuje od roku 1975, kdy Evropská komise a vláda Srí Lanky uzavřely obchodní dohody. Dnes se vztahy řídí „třetí generací“ Spolupráce a dohody o partnerství a to od roku 1995. V zájmu dobrého fungování dohody se pak obě strany pravidelně každý rok schází střídavě v Bruselu a Colombu.

Angažovanost EU zesílila v roce 2002 po dohodě o příměří mezi vládou Srí Lanky a LTTE. V roce 2003 spolu s dalšími státy poskytla EU finanční podporu. Jejich podpora mírovému procesu byla navíc doplněna o obchodní a hospodářskou pomoc a po roce 2004 také o program tsunami.

Dotační program EU

EU také pro Srí Lanku ustanovila dotační program pro období 2007 – 2013. V rámci tohoto programu by mělo být Srí Lance přiděleno celkem 112 milionů eur. Po vypovězení příměří by tyto peníze měly sloužit hlavně ke zmírnění konfliktu, dodržování lidských práv a správě veřejných věcí a státu.

V prohlášení k ukončení míru na ostrově EU stejně jako USA vyzvala válčící strany ke spolupráci a vyjednání politického řešení.

Rusko

Vztahy Ruska a Srí Lanky se oficiálně datují od 19. února 1957. V dobách Sovětského svazu byly vztahy velmi úzké a velmi přátelské, například od poloviny 70.let na ostrově působili sovětští odborníci pro vrtání ropy, a tyto vztahy se udržely dosud. V červnu 2004 se zástupci obou států sešli v Moskvě, kde probírali hlavně otázky regionální politiky a spolupráce, v roce 2006 pak byla na schůzi projednána podpora kulturních vazeb mezi oběma zeměmi. Velká je pak jejich obchodní spolupráce.

Jasná podpora vlády

Blízký vztah vlád Ruska a Srí Lanky je také patrný z jasné podpory srílanské vlády při boji proti rebelům a navíc poskytnutí vojenské techniky a dalších prostředků. Někteří analytici v tom ze strany Ruska vidí hlavně jeho vlastní zájem. Podle nich Rusko jako země, kde by několik národů chtělo získat samostatnost, nemůže podporovat tyto tendence v jiném státě. O tom stejném problému se mluví také v případě Indie.

Indie

Spolupráce Indie a Srí Lanky na poli bezpečnostní situace začala v roce 1987 Indo – srílanskou dohodou o zapojení velkého počtu indických vojáků na severovýchodě ostrova Cejlon. Tento indický zásah skončil neúspěchem, nicméně politické vztahy obou zemí jsou stále velmi úzké. Spolupracují v oblasti obchodu, investic a obranné spolupráce.

V Indii se navíc nachází tamilský stát Tamil Nadu do kterého už od začátku války proudí davy uprchlých Tamilů ze Srí Lanky.

Podle oficiálních prohlášení Indie neexistuje vojenské řešení konfliktu na Srí Lance, proto je nutná politická dohoda. Po ztroskotání mírových jednání v roce 2006 a oboustranných útocích LTTE a armády Srí Lanky Indie oficiálně odsoudila organizaci LTTE. Na druhé straně ale ve státě Tamil Nadu docházelo k výcviku povstalců z LTTE. Také srílanská armáda spolupracuje s indickou. Indie pro ně provádí různá školení a vzdělávací programy a spolupracuje i indické a srílanské námořnictvo.

Indie pro vládu, Tamil Nadu pro LTTE

Po vypovězení příměří v lednu 2008 se indická vláda staví stále spíše na stranu vlády Srí Lanky, představitelé Tamil Nadu ale vyjadřují podporu LTTE. Právě z tohoto důvodu je výsledek etnického konfliktu na Srí Lance pro Indii tak důležitý.

V současnosti Indie pomáhá zajišťovat humanitární pomoc lidem v severních oblastech.

KOMENTÁŘ

Pomoc od ostatních států je pro Srí Lanku nesmírně důležitá. Země je již zdecimovaná dlouhotrvající válkou a nejvíce na to doplácejí obyčejní lidé. Finanční a humanitární pomoc ze zahraničí je pro ně absolutně nezbytná. Bohužel je to také všechno co mohou dané země udělat. Snad všechny země odsoudily válečný konflikt a vyzvaly k politickému řešení k dosažení míru. To také prohlásily už na konferenci v Tokiu a poté po vypovězení příměří. Jenže oběma nepřátelským stranám je postoj zbytku světa celkem lhostejný.

Srílanská vláda vypověděla mír a vyhlásila válku, což svět do značné míry odsoudil. Jenže vláda Srí Lanky operuje hlavně s tím, že LTTE je brána jako teroristická organizace a proti terorismu se musí bojovat. Tudíž na svou stranu získala i mnohé další státy. Opírat se mohou zejména o Rusko, které se svým postojem netají, ale i o USA. Ti sice oficiálně nabádají k míru a politickému řešení, ale ve skutečnosti spíše vládu Srí Lanky plně podporují. Koneckonců byly to právě Spojené státy jež zavedly válku proti terorismu. Navíc nám už v minulosti ukázaly, že oni sami uznávají spíše vojenská než politická řešení, například válkou v Iráku. Indie si v tomto případě počíná co nejopatrněji a ačkoliv odsuzuje organizaci LTTE, úplně proti Tamilům se nestaví, hlavně kvůli svému státu Tamil Nadu.

Nejdůležitějším faktorem je hlavně to, že žádná ze světových velmocí nemá na Srí Lance své zájmy a proto pravděpodobně nechají válku vyřešit samotnými aktéry, ať už dohodou nebo bojem.

KOMENTÁŘ 2

Bohužel Srí Lanka je pro svět „nezajímavá“ země, a proto je tlak na dořešení konfliktu, ze strany světové veřejnosti, tak slabý.

V analýze zmiňované mocnosti k dění na ostrově vydaly podobná prohlášení, připomínající obecné proklamace, které se v takovýchto případech vydávají.

Západní státy (v čele s USA a Evropskou unii), s ohledem na veřejné mínění, které ovlivňují přistěhovalci z ostrova, vyzývají k zastavení bojů a nalezení mírového řešení. Po jedenáctém září, s válkou proti terorismu, se západu hodil souhlasný postoj vlády Srí Lanky, jenž válčí s teroristickou LTTE.

Rusko podporuje vládu v Colombu z ryze pragmatických pohnutek, dodává jí vojenskou techniku, odborníky a tím se snaží posílit svůj vliv v oblasti.

Indie jakožto nejbližší soused, a v období 1987 – 1990 i přímý účastník konfliktu, má upřímnou snahu konflikt zdárně vyřešit. V jejím postoji je však přítomná určitá schizofrenie, kdy vláda svazového státu podporuje vedení Srí Lanky, ale vedení svazového státu Tamil Nadu je na straně rebelujících Tamilů, kterým poskytuje zázemí pro jejich výcvik a tlačí na svou ústřední vládu, aby zakročila proti bezpráví, které je podle nich pácháno na tamilském obyvatelstvu.

Největší pomoc ze strany světových mocnosti na ostrov plyne ve formě humanitární pomoci, která se však velmi těžko dostává k těm, kteří jí potřebují nejvíce. Podíl na tom mají obě strany konfliktu. LTTE, kteří potraviny a léky rozdávají jen svým stoupencům, i vláda, která chce mezinárodní pomoc distribuovat sama, a tím se vyhýbá mezinárodní kontrole.

Jelikož je Srí Lanka suveréni stát a její vláda byla legitimně zvolená, mají světové mocnosti jen málo možností, jak přitlačit obě strany k zdárnému řešení konfliktu. Nechávají tak ostrov svému osudu a jednou za čas vystoupí s „nějakou“ hodnotící zprávou - nic radikálnějšího se zatím očekávat nedá.


Zdroje:

Foreign relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://countrystudies.us/sri-lanka/74.htm

Relations with the United States [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://countrystudies.us/sri-lanka/75.htm

Background Note: Sri Lanka [online]. 2008 [cit 28.11. 2008].
http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/5249.htm#foreign

Tokyo Declaration on Reconstruction and Development of Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.state.gov/p/sca/rls/pr/21609.htm

Government of Sri Lanka’s Withdrawal from Ceasefire Agreement [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2008/jan/98381.htm

Joint Statement on Situation in Sri Lanka [online]. 2008 [28.11. 2008].
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/03/1497&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

The EU's relations with Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://ec.europa.eu/external_relations/sri_lanka/intro/index.htm

Sri Lanka [online]. 2008 [28.11. 2008].
http://ec.europa.eu/europeaid/where/asia/country-cooperation/sri-lanka/sri-lanka_en.htm

Brief on India-Sri Lanka Relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://meaindia.nic.in/

Background and U.S. Relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://ftp.fas.org/sgp/crs/row/RL31707.pdf

Russian - Sri Lankan relations [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.sri-lanka.mid.ru/relat.html

Brief on India-Sri Lanka Relations [online]. 2008 [cit. 28.11.2008].
http://meaindia.nic.in/foreignrelation/srilanka.pdf

India's prosperity and stability will help Sri Lanka - Sec. to President [online]. 2008 [cit. 28.11.2008].
http://www.priu.gov.lk/news_update/Current_Affairs/ca200810/20081022seminar_on_sl_india_relations.htm

HARIHARAN, R. India's Emerging Strategic Security Paradigm and Sri Lanka Policy [online]. 2008 [cit. 28.11. 2008].
http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2546.html

pondělí 24. listopadu 2008

Prudké boje na severu Srí Lanky

Boj na severu Srí Lanky se začínají přiostřovat. Už v úterý armáda prohlásila, že má pod kontrolou klíčové oblasti na severu ostrova, které dříve patřily k oblastem LTTE. Mluvčí srílanské armády navíc uvedl, že námořnictvo potopilo dvě lodě Tygrů a několik rebelů bylo zabito. Navíc se armádě podařilo obsadit tři důležitá strategická města. Nejdůležitějším z nich je Manukulam ležící na křižovatce silnic vedoucích do hlavních povstaleckých základen. Pro Tygry bylo toto město důležité z důvodu dodávek zásob, které odtud putovaly na sever. Armáda nyní, po deseti letech, vojensky ovládá celé západní pobřeží ostrova. Podle vojenského mluvčího díky tomu může armáda zastavit činnost LTTE na moři.

Nicméně již o několik dní později ukázali svou sílu také Tygři. Při bojích uprostřed panujících lijáků a povodní zabili více než 40 vojáků srílanské armády a dalších 70 zranili. Boje probíhaly hlavně u chrámu Siva v Uruththirapuramu. Povstalci se po bojích zmocnili i zbraní. Civilnímu obyvatelstvu nyní kromě probíhající války komplikují život nynější povodně, hlavně v regionu Wanni.



Srílanská armáda se neúspěchem nenechala odradit a vyhlásila boj o klíčové město Kilinochchi. Z neděle na pondělí okolo města začaly boje. Armáda zaútočila na rebely před úsvitem v Adampanu, 7,5 kilometrů od Kilinochchi. Útok byl proveden hned ze tří směrů. Jižní křídlo armády bojuje kolem dálnice A-9, která prochází městem. Další útoky jsou vedeny ze stran, tedy ze západu a východu ostrova.

V současnosti je také téměř nemožné získat přesné údaje o ztrátách na obou stranách. Tygři i armáda své statistiky přizpůsobují situaci a v oblasti se nenachází nezávislý novináři. Takže zatímco vláda ohlásila, že při leteckém útoku na jižním okraji Kilinochchi zabila přes 120 rebelů, více než 80 zranila a přiznává 27 padlých vojáků a 70 zraněných (někteří lehce), na pro-rebelských webových stránkách povstalci hlásí z pondělních bojů více než 35 zabitých vojáků srílanské armády, o ztrátách na své straně z pondělních bitev se nezmiňují.

Zdroje:

Scores die as Sri Lanka army march on rebel HQ pushes on [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

43 SLA killed, 8 bodies recovered in Nalloor, Poonakari – LTTE [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

Army lays siege to Kilinochchi; LTTE defences fast falling apart [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.defence.lk/english.asp

120 rebels, 27 soldiers killed in pitched battles in Sri Lanka`s [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.colombopage.com/

More Tiger defences fall in Kilinochchi [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.dailynews.lk/

S Lanka attack on rebel `capital` [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008]. http://www.bbc.co.uk/

Sri Lankan Military Captures Key Rebel–Held Towns in North [online]. 2008 [cit. 24.11. 2008].
http://www.voanews.com/english/portal.cfm

neděle 23. listopadu 2008

Vláda obvinila Amnesty International ze lži.

Srílanská vláda označila zprávu Amnesty Iternational o vystěhování lidí na severu ostrova za nepravdivou. Podle představitelů vlády se Amnesty International snaží ukázat vládu v nepříznivém světle. Je prý jen otázkou času, kdy se ukáže, že vláda jedná podle zákona.

Zpráva Amnesty International vyzívá vládnu a LTTE, aby umožnili mezinárodní nezávislé pozorování vystěhování obyvatel ze severu ostrova. Dále zprávy vyzívá vládu, aby přestala blokovat humanitární pomoc pro stovky tisíc lidí v severní provincii řízenou Tamilskými Tygry.

Tygři byli obvinění z porušení lidských práv, jelikož odmítli pomoci lidem v severní provinci, jelikož nechtěli bojovat po jejich boku proti vládním jednotkám. Neumožňují jim však odchod, protože používají vystěhované lidi jako nárazníku proti vládním vojskům.

Přes 300 000 je uvězněno uvnitř rebelských provincií bez základních životních potřeb, natlačených v dočasných krytech, obklopení blátem, bez jakékoliv únikové cesty nebo adekvátní zdravotnické pomoci. V krytech jejichž kapacita byla dimenzovaná pro 4000 rodin se tísní asi 20 000 rodin, zbytek je v provizorně vybudovaných zákopech.


Srílanský policista (na obrázku) stojí na stráži v Kolombu, strana buddhistických mnichů slaví dobití severosrílanského města Pooneryn. Zdoroj: http://news.yahoo.com/nphotos/

Mezinárodním pozorovatelům dělají starostí zprávy o postupu vládních vojsk, které za sebou nechávají tisíce uprchlíků. V září vláda vykázala všechny humanitární organizace z oblastí ovládaných rebely s tím, že jim již dále nemůže garantovat bezpečí. Vládá společně s OSN věří, že humanitární pomoc poskytnutá jí a OSN je dostatečná. Toto však nelze potvrdit, jelikož v krizové oblasti nejsou žádní nezávislí novináři.

Vláda dále kritizuje Amnesty za její „přehnané“ zprávy o 300 000 vysídlených lidí. Situace má být údajně monitorována mezinárodními pozorovateli, kteří jsou do oblasti vyslání společně s vládní a mezinárodní humanitární pomoci pod záštitou OSN.

Podle Sama Zarifiho, ředitele Amnesty International pro Asii a Pacifik, se vláda snaží slovíčkařením o počtech, snížit důvěryhodnost této zprávy a zapomíná na nebezpečí jemuž jsou vystavení civilisté v zóně konfliktu.

Do oblasti je dle Zarifiho nutno vyslat nezávislé mezinárodní pozorovatelé, aby bylo možno potvrdit, či vyvrátit oficiální vládní verzi. Za správou o situaci na ostrově se postavil. Pozastavil se nad pokrytectvím vlády v tom, že kdy Amnesty kritizuje tamilské Tygry, tak s ní vláda souhlasí, naopak kritiku do svých řad vláda odmítá.

LTTE se ke zprávě Amnesty International nevyjádřili.

Zdroje:

Lanka government accuses Amnesty [online]. 2008 [cit. 23.11.2008]. <http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7742463.stm>.

Amnesty International Report 2008 [online]. 2008 [cit. 23.11.2008]. <http://thereport.amnesty.org/eng/regions/asia-pacific/sri-lanka>.

Amnesty slams Sri Lanka, Tigers over civilians in war zone [online]. 2008 [cit. 23.11.2008]. <http://news.yahoo.com/s/afp/20081119/wl_sthasia_afp/srilankaunrestrightsaidamnesty_081119193219>.

Sri Lanka government accuses Amnesty International [online]. 2008 [cit. 23.11.2008]. <http://www.lankanewspapers.com/news/2008/11/35480.html>.

Amnesty International: Subjective and Misleading [online]. 2008 [cit. 23.11.2008]. <http://www.news.lk/index.php?option=com_content&task=view&id=7608&Itemid=52>.

sobota 22. listopadu 2008

Muslimové - opomíjené etnikum?

Veškeré problémy na Srí Lance bývají viděny skrze konflikt dvou nejpočetnější etnických skupin, Sinhálců a Tamilů. Tento blog se ve všech svých článcích tímto konfliktem zabývá. Na ostrově je však třetí vysoce početná etnická skupina – Muslimové. K Islámu se na ostrově hlásí tzv. Maurové (označení Maur je však nepřesné, vzniklo po příchodu Portugalců na ostrov pro které byl každý Muslim Maurem), kteří mluví Tamilštinou - je jich 7,9 %. Dalšími vyznavači Koránu jsou Malajci, kterých je na ostrově kolem 1 %. Jak se ke konfliktu staví toto náboženské etnikum, kterou ze stran konfliktu podporuji a jak ho konflikt ovlivňuje? Jsou Muslimové jakousi třetí sílou čekající na příležitost k uplatnění svých požadavků a možným „problémovým“ etnikem?

Pohled do historie

První Muslimové na Srí Lanku přišli ze západní Asie, konkrétně se na ostrov dostali díky objevným cestám arabských obchodníku, jenž hledali obchodní cestu do Číny v 9. a 10. století. Srí Lanka byla součástí této obchodní trasy. První zmínky o přítomnosti Muslimů jsou ze 7. století. Srílanští Mauři (muslimové arabského původu) přišli na ostrov ze syrského města Aleppoa. Muslimská přítomnost se systematicky rozšiřovala po přístavech jihozápadního pobřeží Asie.

Muslimové byli na ostrově bez problému přijatí narozdíl od přístavů v jiných zemích, přes které vedla obchodní cesta do Číny. V jiných zemích museli ke svým arabským jménům přijmout jména místní.

V dnešní době Muslimové ve městě Kandyan v Centrální provincii používají stále arabská jména, jen s tím rozdílem, že pro úřední účely mají i jméno sinhálské.

Ve 13. století s úpadkem Bagdádu, převzali obchod v Indickém oceánu indičtí muslimové a další indická centra. Hindští obchodnici však již necestovali, naopak využívali muslimských obchodních lodí a obchodních center, která byla vybudovaná podél celého pobřeží Indického subkontinentu.

Jako druhá vlna příhodu Muslimů na Srí Lanku, bývá označován příchod potomků dřívějších arabských obchodníků z jižní Indie. Zde se postupně mísili s místními tamilskými obyvateli (smíšená manželství). Začali používat tamilštiny, jako svého jazyka a vzniklo písmo zvané arabská tamilština (Arabic Tamil). Toto písmo bylo do sinhálštiny přeloženo teprve nedávno. Jelikož byl Korán napsán tímto písmem v tamilštině, tak si dodnes si Muslimové na ostrově zachovali tento jazyk, jako svou mateřštinu.

Většina Muslimů (Maurů) na Srí Lance tedy mluví tamilštinou, jelikož byla tamilština vždy používaná obchodníky v pobřežním obchodu v Indickém oceánu, ale pro potřeby obchodu používali i sinhálštiny a později i angličtiny. Výrazná většina Muslimů na ostrově tedy, krom své mateřské tamilštiny, používá i další jazyky.

Muslimští obchodnici byli u sinhálských králů oblíbení, jelikož jejich obchody měli pro Cejlon ekonomický a politický přínos. Král jím dal ochranu a povolení k usazení se na ostrově. Společně s místními se postavili i prvnímu evropskému národu Portugalcům, kteří kolonizovali jako první Cejlon. S dalšími kolonizátory (Nizozemci, Brity) se Muslimové ukázali jako skupina, která byla hybnou silou pokroku a obchodu. Jejich typickou vlastnosti bylo to, že se s každým snažili vycházet v zájmu dobrých obchodní vztahů.

Mezi mlýnskými kameny.

V současnosti je muslimské etnikum rozmístěno po celém ostrově, což je pro něj problém, protože i když tvoří 8 % populace, není koncentrováno do jednoho místa, jako například Tamilové. V žádné provincii nemá nadpoloviční většinu.

Na sporných územích o která bojuje LTTE s vládními jednotkami, bývají muslimové farmáři či rybáři, žijící v malých vesnicích daleko od ochrany vládních sil. Jsou to potomci nejchudších „Mauru“, kteří byli před čtyřmi stoletími přemístění Portugalci do těchto končin a dnes jsou zapletení v zápase o „tamilský Ílam“. Ve městech bývají Muslimové obchodníci.

Po propuknutí otevřeného konfliktu mezi Sinhálci a Tamily byli muslimové jakousi neutrální stranou uprostřed občanského konfliktu. Zpočátku si Tamilové mysleli, že tamilštinou mluvící Maurové podpoří jejích snahy o nezávislost, když však ze strany Mauru vycítili rezervovanost a dokonce i jejich podporu vládě, stali se pro ně Maurové nepřáteli.

V okamžiku, kdy Tamilové „etnicky vyčistili“ severní provincii od Sinhálců, pustili se do „čištění“ provincie od Muslimského obyvatelstva. Muslimská podpora vládě Srí Lanky se jim tedy nevyplatila. Jejich podpora má však prozaické ekonomické důvody, protože obchod nejlépe vzkvétá v míru.

První velký útoky na Maury se odehrály v srpnu 1990, kdy při dvou incidentech bylo více než 230 Muslimů zmasakrováno při modlitbách. Po tomto útoku bylo Maurům dáno ultimátum, buď se stáhnou z provincii ovládaných Tamily, nebo budou zabití. Tato hrozba se týkala 100 000 obyvatelů, kteří byli nucení opustit své domovy a strádat v uprchlických táborech na území ovládaném vládou. Další útoky LTTE byly namířeny na muslimské rybáře, a také se LTTE zaměřilo na únosy obchodních lodí patřících muslimským obchodníkům, za které požadovali výkupné. Muslimští vůdci na útoky odpověděli vyslovením požadavku na autonomii v regiónu, v případě toho, že by byla uznána nezávislost tamilského Ílamu, chtěli zůstat autonomní oblastí Srí Lanky.

Toto nepřátelství vůči Muslimům zvedlo hlasy po vyhlášení Džihádu proti Tamilům. Podpora byla hledána u ostatních muslimských zemí. Muslimská velmoc v regionu - Pákistán však s Džihádem vůči Tamilům nesouhlasila, jelikož využívala Tamilů jako „spojenců“ v boji proti Indii, v období let 1987 – 1990, kdy Indie vyslala do oblasti mírové jednotky (IPKF).

Muslimové Srí Lanky se tedy žádné „spřátelené“ pomoci nedočkali, navíc je vlastní vláda využívala jako barieru mezi Sinhálci a Tamily. Bylo vyzbrojeno a vycvičeno 500 muslimských můžů, kteří hlídkovali společně s vládními vojsky na územích s početnou muslimskou komunitou, v rizikových oblastech země.

Nejednotnost muslimské reprezentace.

V roce 1981 vznikl Muslimský Kongres Srí Lanky (Sri Lanka Muslim Congress – SLMC), tato politická strana měla reprezentovat zájmy muslimů. Stranu vedl pevnou rukou charismatický Mohammad Hussein Muhammad Ashraff. Po jeho smrti v roce 2000, kdy byla sestřelena helikoptéra která ho přepravovala, se tato strana rozdrolila na tři frakce, které neměly jednotný názor na směřování. Absence jednotné a silné politické reprezentace měla za následek ztráty důvěryhodnosti tohoto politického subjektu v rámci domácí, ale i mezinárodní politické scény.

V roce 2002 se představitelé Muslimů s nedůvěrou dívali na mírové rozhovory mezi LTTE a vládou, obávali se totiž toho, že ve snaze najít východisko z letitého konfliktu se na muslimskou komunitu na ostrově zapomene. Následný vývoj ji pak dal zapravdu, když jejich požadavek na účast muslimského zástupce na mírových jednáních nebyl brán vážně jak ze strany LTTE a vlády, tak ze strany mezinárodního společenství.

Hrozba radikalismu?

Pocit přehlížení a zklamání z nerespektování muslimských požadavků, by se časem mohl změnit z pasivního odporu na odpor aktivní, zvláště u mladých Muslimů. Také roztříštěnost vedení SLMC je nebezpečným podhoubím pro politické boje, které mohou vést k vytváření ozbrojených frakcí, které se budou snažit uchopit moc do svých rukou silovými prostředky a těžko soudit, jaký směr poté dá vítězná frakce celému SLMC.

V současnosti je část Muslimů ozbrojena a vytváří malé polovojenské skupiny – tyto skupiny však představují v době probíhajícího vojenského konfliktu vládních jednotek s LTTE jen malé bezpečnostní riziko, většinou tyto skupiny bojují proti LTTE. Otázkou však je co se stane, až se vláda vypořádá s LTTE? Vztah Muslimové x Tamilové je na bodu mrazu. Vládu sice podporují, ale frustrace z přehlížení se může negativné projevit na budoucí spolupráci.

KOMENTÁŘ
Muslimové na Srí Lance jsou opomíjeným etnikem. Ačkoliv se narodili jako občané Srí Lanky a žijí jako občané Srí Lanky, na jejich postavení a názor v rámci probíhající války se jich nikdo neptá. Tvoří sice jen menšinu, ale jejich počet není až tak zanedbatelný. Krom toho, jak již bylo uvedeno v analýze, nemají svoje dané území, jako např. Tamilové, kde by mohli žit nerušeně, bez strachu z války. Právě naopak.
Již v minulosti zažili útlak ze strany Tamilů, kdy museli opustit své domovy a byli vysídleni. Nebylo tedy divu, že se definitivně připojili na stranu vlády. Možná je k tomu vedl jejich obchodní duch, ale hlavní roli podle mého názoru sehrál hlavně strach. Strach z Tamilů, kteří je nenávidí. Muslimové tedy nabídli vládě podporu a očekávali, že vláda nenechá jejich etnikum napospas osudu. Bohužel, vláda si z jejich vojáků udělala jakési nárazníkové pásmo a je samotné odsunula do pozadí, jako nedůležitou menšinu na ostrově. Co je horší, stejně se zachovaly i mezinárodní společenství. Muslimům teď nezbývá nic jiného než čekat a hlavně doufat, že se k nim vláda neotočí zády a neposlouží jako tzv. "nezbytné" oběti války.
Muslimové nenávidí Tamily, a tak vláda Srí Lanky zatím může počítat, a počítá s jejich podporou. Pokud ale nezmění svůj postoj, tedy MY vládnoucí Sinhálci a VY obyčejná menšina? Lehce by se mohlo stát, že další menšinové etnikum na Srí Lance by začalo bojovat za svá práva.

KOMENTÁŘ 2
Situace Muslimů na ostrově je komplikovaná, zdánlivě „klamou tělem“ – mluví Tamilštinou, ale Tamily se necítí být, místo toho podporují vládu, ale Sinhálci je berou jako určitý druh Tamilů, tedy sympatiemi k nim neoplývají.
Pokud vláda a většina obyvatel nepřehodnotí svůj postoj k této menšině, mohli by se v budoucnu dočkat nepříjemného překvapení v podobě radikalismu ze strany muslimského obyvatelstva. Přitom ještě není nic ztraceno, vláda se vůči Muslimům, zatím, nedopustila nějaké velké křivdy a většinovou společnost Sinhálců s Muslimy pojí společné nepřátelství vůči radikálním Tamilům, hlavně těch z LTTE. Na těchto vratkých základech by se dala stavět budoucí lepší spolupráce.
I když mi Sinhálci jakožto majorita nepřipadají zrovna tolerantní, mají možnost složit reparát ve vztahu majority k minoritě. Pokud i tentokrát selžou, tak se občanské války na ostrově jen tak nezbaví a to klidně na mnoho let.

Zdroje:

FILIPSKÝ, J., et al. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Srí Lanky. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 472 s. ISBN 80-7106-647-8

SRI LANKA: Two Unhealthy Political Developments - Part II – Rise in Muslim Discontent – Update No. 137 [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://www.southasiaanalysis.org/notes5/note440.html>.

Government Patronage to Islamism in Sri Lanka- Danger To Regional Security? [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2580.html>.

The Muslims and Sri Lanka [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://www.missionislam.com/knowledge/srilanka.htm>.

Thousands trapped in Wanni need urgent shelters - AI [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://www.slmuslims.com/index.php/200811192493/Local-News/Thousands-trapped-in-Wanni-need-urgent-shelters-AI.php>.

Tensions in Palliyagodalla [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://lankamuslims.com/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=63>.

A pioneering leader [online]. 2008 [cit. 22.11.2008]. <http://www.hinduonnet.com/fline/fl1720/17201260.htm>.

středa 19. listopadu 2008

Protest proti LTTE, podpora vlády Srí Lanky

V pátek 14. listopadu se ve Velké Británii konal protest odpůrců LTTE. Jejich cílem bylo zabránit shromáždění, které by se mělo konat 27. listopadu na oslavu vůdce LTTE Prabhakarana. Této demonstrace se účastnili hlavně srílanští emigranti a antiteroristé. Zdůraznili, že LTTE je teroristická organizace, zakázaná ve většině západních zemí. V souvislosti s tím také kritizovali britské úřady, které nedostatečně bojují proti stoupencům LTTE ve Velké Británie, a obvinili je z nečinnosti.
Podle demonstrantů stoupenci LTTE provádějí na britském území svoje aktivity pod různými názvy a většinou pod záštitou charity. Jako příklad uvedli např. British Tamil Forum (BTF), Tamil Rehabilitation Organisation (TRO), White Pigeon, různé mládežnické organizace např. UK Tamil Students Unie (UKSTU). Uvedli, že tyto organizace provádějí své aktivity s jediným cílem – k získání prostředků pro teroristické útoky LTTE na Srí Lance. Během demonstrace rozdali letáky zobrazující různá teroristická zvěrstva. Britské vládě byly předány dokumenty o teroristické činnosti LTTE a předán dopis, ve kterém doufají, že slavnost nebude povolena.

Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa a premiér Indie Manmohan Singh; zdroj: http://www.sarkaritel.com/news_and_features/dec2005/28presidentsrilankaindpm.jpg

Mezitím vyjádřil uznání vládě Srí Lanky indický premiér Dr. Manmohan Singh. Ocenil hlavně úsilí při poskytování pomoci civilnímu obyvatelstvu na severu a východu ostrova. Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa znovu zopakoval, že vláda slíbila vyřešení konfliktu na severu a východě země. Proto už se nebudou konat žádné rozhovory s LTTE, pokud nesloží zbraně. Zároveň, stejně jako jeho indický protějšek, vyjádřil radost nad současným, pozitivním vývojem.

Pochvalu vládě Srí Lanky a Indie vyslovili také indičtí buddhisté a to za odpor vůči terorismu. Naopak odsoudili politiky státu Tamil Nadu za podporu terorismu.
Indická vláda navíc darovala Srí Lance základní potraviny a další položky, jež mají být odeslány do regionu Wanni pro vysídlené obyvatele prostřednictvím úředníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Jedná se o celkem 1 680 tun potravin a oděvů v celkem 100 kontejnerech, z toho 83 potravinových a 17 kontejnerů s oděvy.

Zdroje:

Sri Lankans Against Terrorism warn British authorities regarding LTTE front organisations [online]. 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.news.lk/

India appreciative of efforts to provide relief to civilians in North and East -- Dr. Singh [online]. 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.news.lk/

Protest against LTTE front organizations outside British Parliament [online]. 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.defence.lk/english.asp

Relief items from India to be dispatched among the Sri Lankan IDP's this week [online] . 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.colombopage.com/

Lankans protest outside British Parliament [online]. 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.dailynews.lk/

Lanka, Indian Govts. stand against terrorism praised [online]. 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.dailynews.lk/

India gets boatloads of SL Tamil refugees [online] . 2008 [cit. 19.11. 2008]. http://www.lankanewspapers.com/news/index.jsp

pondělí 10. listopadu 2008

Rozpočet na rok 2009 je zaměřen na rozvoj.

Prezident Demokratické socialistické republiky Srí Lanka Mahinda Rajapaksa předložil parlamentu návrh rozpočtu na rok 2009, který by měl být výrazně zaměřen na podporu trvale udržitelnému rozvoji měst a vesnic na ostrově. Tento rozpočet je již čtvrtý, který předkládá vláda presidenta Rajapaksa parlamentu a šedesátý od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1948.

Prezident ve svém projevu předcházejícího schválení rozpočtu, zdůraznil svůj závazek vůči tamilskému lidu, kdy po létech bojů docílí udržitelného míru. Vyzval LTTE k složení zbraní a připojení se k demokratickému procesu země. Obyvatelům postižených vládní operaci proti LTTE zvané Wanni vzkázal, že již brzy budou ve jménu lidskosti osvobození hrdinnými bezpečnostními jednotkami.



Prezident Mahinda Rajapaksa; zdroj: http://srinews.net/images/mahinda_pm_01.jpg

Ještě před zahájením prezidentova projevu prohlásil vůdce poslanců strany TNA (Tamil National Alliance) R. Sampanthan, že na protest proti pokračujícím bojům bojkotují jednání o rozpočtu na rok 2009 a poté všichni členové TNA z budovy odešli. Na bojkot poslanců TNA prezident reagoval poděkováním za účast zbývajícím členům parlamentu. Netradičně však přerušil svůj projev a pozval zástupce vlády a opozice na čaj, poté ve své řeči pokračoval.

Dále pak v projevu zdůraznil potřebu vysvobození lidí v Kilinochchi a Mullaitivu z drápů LTTE, jejich terorismu a zlepšení kvality života v této oblasti. „Potřebné je znovu obnovit původní infrastrukturu severní provincie, která je více než 30. let v područí teroristu,“ zaznělo z úst prezidenta. Je prý jeho cílem spolupracovat s Tamily s láskou a citem a vymanit se z hranic etnických či náboženských rozdílů. Připomněl, že Srí Lanka není domovem jen Sinhálců a Tamilů, ale i Muslimů, Malajců a Burgerů (potomků Evropanů). Další věty pak vyjadřovaly prezidentovo přesvědčení o lepším životě na ostrově, které obyvatelům bývalého východního bloku mohou znít dosti povědomé.

Navrhovaný rozpočet se snaží snížit rozdíly mezi bohatými a chudými, chce poskytnout více peněz dělníkům. Daň z přidané hodnoty se sníží o 3% z 15% na 12%. Peníze vláda získá zvýšením daní z příjmu pěstitelům čaje a exportním podnikům. Cílem je vyrovnaný státní rozpočet, pokud možno s minimálním schodkem. Rozpočet taky obsahuje sérii návrhu, které mají zmírnit dopad světové finanční krize na Srí Lanku.

Rozpočet na rok 2009 byl parlamentem přijat.

Zdroje:

Budget highlights 2009 [online]. 2008 [cit. 10.11.2008]. <http://www.srilankaguardian.org/2008/11/budget-highlights-2009.html>.

Let us march together towards peace - President [online]. 2008 [cit. 10.11.2008]. <http://www.dailynews.lk/2008/11/07/news02.asp>.

Priority for development, CoL [online]. 2008 [cit. 10.11.2008]. <http://www.dailynews.lk/2008/11/06/pol02.asp>.

Sri Lanka to unveil biggest ever war budget [online]. 2008 [cit. 10.11.2008]. <http://www.lankanewspapers.com/news/2008/11/34609.html>.

Ministry of Finance and Planning [online]. 2008 [cit. 10.11.2008]. <http://www.treasury.gov.lk/>.

pátek 7. listopadu 2008

Srí Lanka - situace v 21. století a současnost

Vyřešení konfliktu na Srí Lance se jeví jako téměř nemožné. Naděje vkládané do mírových jednání vyšly naprázdno. Naopak, po vypovězení příměří srílanskou vládou a zahájení ofenzívy proti LTTE je situace nejkritičtější za posledních několik desetiletí.

Mírová jednání
Prezidentka Kumáratungová a vůdce LTTE Prabhákaran v únoru 2000 požádali norskou vládu o pomoc při mírových jednáních. I přesto se na ostrově dále bojovalo, v květnu dokonce začala nová ofenzíva LTTE. Tygři se snažili znovu ovládnout Džafnu. Vládním jednotkám se za vojenské podpory Indie, Pákistánu a Číny podařilo Džafnu ubránit. 21. prosince 2000 vyhlásili LTTE jednostranné příměří, ale v dubnu 2001 se opět začalo bojovat.

Po mnoha měsících snah norské vlády mezi sebou vláda Srí Lanky a LTTE 22. února 2002 uzavřeli tzv. Memorandum porozumění, které znamenalo příměří. Byla ustanovena Srílanská monitorovací mise, jež dohlížela na příměří, otevřela se silnice A9 spojující sever a jih ostrova.

Od září 2002 do dubna 2003 proběhlo 6 vyjednávacích kol. Při prvním jednání 16. – 18. září 2002 na námořní základně Sattahip v Thajsku byl stanoven společný postup humanitární rekonstrukce severu a východu ostrova. Druhé jednání konané 31. října – 3. listopadu 2002 v Nakhorn Pathom v Thajsku poté řešilo zřízení podvýborů zaměřených na humanitární a politické otázky.

Obrat LTTE
Ve třetím mírovém jednání došlo k zásadnímu obratu. Konalo se 2. – 5. prosince 2002 v norském Oslu a LTTE zde přistoupili na návrh federativního uspořádání v rámci sjednocené Srí Lanky. Další schůze konaná 6. – 9. ledna 2003 v Thajsku se opět zaměřila na humanitární pomoc.

Krize při jednáních
Během konání páté schůze (7. – 8. února 2003) v německém Berlíně došlo k útoku srílanského námořnictva na loď LTTE. Při útoku zemřeli 3 muži Mořských tygrů (námořní křídlo LTTE). V důsledku této události se další vyjednávání zkrátilo. Těsně před další schůzí bylo zabito dalších 11 příslušníků LTTE při střetech na moři. I přesto jednání pokračovala a 18. – 21. března se uskutečnila šestá schůze v japonském Hakone, kde se strany dohodly na rozšíření mandátu Srílanské monitorovací mise. Nadále ovšem pokračovali námořní konflikty a proto 21. dubna 2003 LTTE vyjednávání pozastavili. Pozvání na další konferenci Tygři odmítli. Poté jim byla nabídnuta změna ústavy, která by LTTE zajistila jako prozatímní regionální vládě kontrolu na severu země. Tygři tuto nabídku nepřijali.

I přesto nadále platilo příměří. Poté co ostrov zasáhla vlna tsunami v prosinci 2004, byly veškeré politcké záležitosti odloženy. V rámci humanitární pomoci spolu obě válčící strany začaly spolupracovat. Později se situace vrátila do starých kolejí.V listopadu 2005 se stal prezidentem Mahinda Rajapksa a LTTE se rozhodli nadále nejednat o mírovém procesu. Ačkoliv bylo stále vyhlášeno příměří, na ostrově se bojovalo.

Ofenzíva armády
V prosinci 2006 vláda Srí Lanky vyhlásila pokus o osvobození východních provincií z moci LTTE a použití veškeré síly k poražení Tygrů na severu. Na počátku roku 2007 se proto rozjela velká ofenzíva armády. V průběhu roku 2007 se armádě postupně podařilo osvobodit Východní provincii. Vláda také vyhlásila, že do konce roku 2008 počítá s kompletním zničením vedení LTTE na severu ostrova.

Rok 2008
Vypovězení příměří
2. ledna 2008 srílanská vláda oficiálně odstoupila od dohody o příměří. To vyvolalo negativní odezvu od přispěvovatelů na mírové procesy – Spojené státy, Kanada a Norsko, ale i sousední Indie. LTTE byli tímto krokem zaskočeni, ale vyhlásili, že přesto hodlají smlouvu dále respektovat.

Pokračování bojů
Brzy po svém oznámení vláda zaútočila na vozidlo, ve kterém cestoval ředitel vojenského zpravodajství LTTE. Kromě něj zahynuly další dvě osoby ve voze. O tři dny později provedli útok i LTTE. Byl zabit ministr Srí Lanky pro budování národu a to 18 km severovýchodně od Kolomba. V souvislosti s útokem se objevily spekulace o odvetě LTTE za smrt ředitele vojenského zpravodajství, které se nepotvrdily. Ukázalo se, že akce byla dlouho plánovaná jako odvetné opatření proti vládě, která nedodržuje smlouvu o příměří. Po těchto incidentech a vypovězení příměří vládou se očekávalo, že LTTE nyní zintenzívní svou činnost zejména v Kolombu.

Strategie vlády
Vláda dále pokračovala ve své ohlášené akci proti LTTE na severu, která měla vést k jejich zničení. Pro dosažení svých cílů vláda zvolila strategii intenzivních leteckých útoků a zajištění kontroly v regionu Wanni, na což měly navazovat účinné pozemní operace zaměřené ne na dobytí území, ale na narušení vojska LTTE. Strategie vlády vycházela s faktu, že moc LTTE je soustředěna v rukou 3 osob – vůdce LTTE Probhakarana, Pottu Ammana – vedoucího zpravodajské služby a Soosaie – předního představitele Mořských tygrů. Jejich zničení, podle vlády, povede ke zničení LTTE bez velkého rozsahu civilních obětí.

LTTE se zaměřili hlavně na pozemní obranu s cílem zachovat si kontrolu nad územím. Problémem se pro ně stává ztráta mezinárodní podpory, z důvodů používání teroristických praktit.

Vyjádření jednotlivých stran
V únoru prezident Mahinda Rajapaksa prohlásil, že armáda dosáhla velkého úspěchu při boji se separatisty. V březnu vydali oficiální prohlášení i LTTE. V něm přiznali obavy ze ztráty kontroly nad územím na východě a nedostatečné schopnosti čelit leteckým útokům armády. Zároveň vyjádřili politování nad postavením Indie, která svým jednáním de facto uznala válku proti Tamilům a podpořila vypovězení smlouvy o příměří z roku 2002. LTTE uvedli, že Indie nese odpovědnost za genocidu Tamilů.

I přes převahu armády si LTTE stále udržovali masovou podporu. Boje se nyní přesunuly na sever ostrova.
Také vyšlo najevo, že vláda dobyla východní území za velmi vysokou cenu – porušování lidských práv civilních obyvatel. I přes jasné důkazy vláda toto obvinění nadále odmítá.

Odpověď LTTE
Armáda získala jasnou převahu, ale odpověď LTTE na sebe nenechala dlouho čekat. 23. dubna 2008 provedli LTTE masivní útok v oblasti Mahamalai nedaleko poloostrova Džafna na severu. Armáda Srí Lanky zde ztratila více než 150 vojáků, navíc se LTTE zmocnili velkého množství zbraní a munice.

Dezinformační kampaň
Po dubnovém útoku LTTE vláda prohlásila, že ztratila pouze 33 vojáků a 43 jich bylo zraněno. Zahraniční zpravodajské služby zjistily, že počet mrtvých je minimálně 150. Navíc armáda uvedla, že zabila více než 100 vojáků LTTE, ti ale uvedli pouze 16 usmrcených. Na základě těchto a dalších nepřesných informací vlády bylo zjištěno, že Ministerstvo obrany Srí Lanky používá dezinformační kampaň, hlavně o pozemních operacích na severu ostrova. Cílem této kampaně mělo být posílení morálky vojáků armády a oslabení podpory LTTE. Podle některých kritiků vlády byly dokonce výmyslem i mnohé bitvy.
Po úderu LTTE, provalení dezinformační kampaně a celkově zhoršené situaci na severu ostrova vláda přehodnotila svůj původní plán a posunula konečný termín pro zničení LTTE z konce roku 2008 na rok 2009.

Návrh příměří od LTTE
Další období se nese ve znamení bojů a atentátů LTTE. Nečekaný krok přichází 22. července 2008. LTTE oznámili, že budou dodržovat příměří. Vláda jejich návrh zamítla s tím, že se jedná o vojenský trik LTTE, kteří jsou oslabeni a potřebují posílit.

Září a říjen ve znamení bojů a atentátů
Boje na severu nadále pokračují a situace se vyhrocuje. 9. září zaútočila dvě povstalecká letadla na základnu Vavunija, jedno z nich bylo sestřeleno. Podle agentur povstalci použili lehké letouny české výroby Zlín 143.
O den později zahájili povstalci rozsáhlou ofenzívu a zaútočili na armádní základnu na severu Kolomba, mezitím armáda bombardovala centra odporu Tamilských tygrů. Při těchto bojích také vzrůstá počet obětí na civilním obyvatelstvu.
Koncem září srílanská vláda odvolala humanitární pracovníky z oblasti bojů s tím, že již nemůže zajistit jejich bezpečnost. Veškerá humanitární pomoc tak závisí na vládě ve spolupráci s OSN.
6. října 2008 provedla LTTE sebevražedný útok ve městě Arunádhapura, při kterém zemřelo 26 lidí, mezi nimi i opoziční politik a bývalý generál Janaka Perera s manželkou. Perera v 90. letech velel operacím proti LTTE na severu Srí Lanky.
9. října 2008 se LTTE pokusili zabít ministra zemědělství. Útok byl spáchán poté, co vláda požádala parlament o navýšení rozpočtu na armádu, pro ukončení bojů s LTTE.
Koncem října se armáda dostala k městu Kilinochi, které je hlavním centrem rebelů. LTTE pak provedli další letecké útoky na armádní pozice a také na skladiště ropy a rozvodnu elektrického proudu v Kolombu.

Poslední fáze bitvy
Od 17. října nastala tzv. poslední fáze bitvy. Armáda připustila problémy, čímž dochází k prodlužování války. Navíc obvinila LTTE z použití jedovatého plynu proti armádním jednotkám, což se ale nepotvrdilo.
Poslední zprávy z války, ve které už zemřelo více než 70 000 lidí, hovoří pouze o bojích u Kilinochi. Samotní Tamilští tygři se k bojům ani k obvinění vlády z použití jedovatého plynu na svých stránkách nevyjadřují.

Komentář:

Po prostudování bezpečnostní a politické situace na Srí Lance se nemůžu ubránit dojmu, že na prvním místě už není zájem nějaké etnické skupiny, v tomto případě Tamilů, o vybudování svého státu. Na prvním místě ja hlavně politika a hlavně politici. LTTE bude bojovat ať jim vláda předloží jakýkoliv plán, byť sebelepší. Vláda bude bojovat, protože jde o prestiž. Silná vláda totiž nemůže ustoupit pro ně podřadné menšině. A tak když chce LTTE vyhlásit příměří, odmítne to zase vláda s vysvětlením, že je to jen vojenský tah. A možná, že i je, ale přesto mi jako hlavní problém u obou dvou stran nepřipadá neschopnost se domluvit, ale spíš absolutní neochota. Válka na Srí Lance už trvá více než čtvrt století a není divu, že obě strany ji už chtějí ukončit. Smutné je, že ji raději rozhodnou na bojišti než u kulatého stolu. Doplácí na to hlavně civilní obyvatelé, kteří by možná dokázali žít vedle sebe i jako dvě různá etnika - Tamilové a Sinhálci.

Komentář 2

Události prvních osmi let 21. století ve mně vzbuzují dojem toho, že vláda nemá zájem na uzavření míru s LTTE. Kdyby uskutečnila dohodu z prosince 2002, na kterou přistoupili zástupci LTTE o federativním uspořádání země ve sjednocené Srí Lance, musela by se sice smířit s rozdrobením moci a svěřením značné části svých pravomocí do rukou „nepřátel“, na druhou stranu by konflikt směřoval k mírovému řešení.
Bohužel zoufalá strategie sebevražedných útoku, jen legitimizuje vládní snahy o zničení LTTE v očích světové veřejnosti, která je od 11. 9. 2001 ve „válce proti terorismu“.
Taktika vlády poslední doby je jasná, snaží se zničit LTTE, v logice toho, že když useknu tygru hlavu, tělo zemře. Otázkou je jestli vláda nebojuje s vícehlavou saní, která dokáže, sice méně kvalitně, ale stále, žít a plivat oheň.Řešením nemůže být síla, jelikož „tamilský problém“ na Srí Lance přetrvá s posledním Tamilem na ostrově.
Tento problém se bude muset řešit i po případném vládním vítězství nad LTTE. Vláda chce dosáhnout dohody z pozice vítěze, který na dobytém území blahosklonně podrobenému nepříteli udělí pár výsad a privilegii, aby se zavděčila veřejnému mínění. Bude však záležet jakou politiku vůči tamilskému etniku v praxi uplatní, pokud se oba znepřátelené táboru začnou postupně respektovat a jeden druhému věřit mohla by se za pár let situace zklidnit.
Historická zkušenost však moc naději do budoucna nedává. A přitom si Tamilové chtějí o správě věcí na území na kterém žijí rozhodovat sami. Federativní uspořádání ostrova by mohlo vyřešit tamilský požadavek nezávislosti.
Kompromisy se musí dělat na obou stranách, proto není možné, aby v „normálním“ státě existoval nějaký typ ozbrojené složky vojenského typu, která nepodléhá vládě, LTTE by měla být odzbrojena, ze začátku však cizím vojskem, nejlépe vyslaným OSN, které by na ostrově nějakou dobu působilo, a bylo respektováno všemi stranami.


Zdroje:

FILIPSKÝ, J., et al. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Srí Lanky. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. 472 s. ISBN 80-7106-647-8

Norway in Sri Lanka peace effort
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/619607.stm

Wanni is surrounded on all prongs
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].

Peace talks
[online]. 2008 [cit. 7.11.2008].

S.Lanka war seen escalating as truce declared dead
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].

Tamilští tygři bombardovali Kolombo a sever Srí Lanky
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
http://www.ct24.cz/svet/33993-tamilsti-tygri-bombardovali-kolombo-a-sever-sri-lanky/

Při sebevražedném útoku na Srí Lance zemřelo 26 lidí
[online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
http://www.ct24.cz/svet/31172-pri-sebevrazednem-utoku-na-sri-lance-zemrelo-26-lidi/

Srílanská armáda sestřelila letadlo tamilských tygrů [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].
RAMAN, B. LTTE Loses another Major Operative [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2542.html
RAMAN, B. LTTE: Diminishing Options and Assets [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers26/paper2557.html
RAMAN, B. Need for Increased Alertness Against LTTE [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008]. http://www.southasiaanalysis.org/papers27/paper2619.html
RAMAN, B. LTTE Air Wing Strikes Again [online]. 2008 [cit. 7.11. 2008].